Skip to content
 

DPN pristanišča Koper

Koprsko pristanišče se je z brutalnim in stihijskim širjenjem na črno razrastlo preko vseh razumnih meja. Danes že resno ogroža celoten koprski zaliv, okoliške prebivalce in vse ostale tradicionalne dejavnosti tega območja (turizem, kmetijstvo, zdravilišča ipd.). Če ga pogledmo iz zraka, vidimo, kako pristanišče kot ogromna rakava tvorba dobesedno požira naš življenjski prostor!

slika 1

Prerastlo je celo vsa obalna mesta (glej slika 2), kot največji svetlobni onesnaževalec na Primorskem pa je od daleč vidno tudi ponoči (glej slika 3).

slika 2
slika 3

Pogled od blizu je še bolj boleč. S poglabljanjem luških bazenov in zasipavanjem obale (slika 4) so uničili naše plaže (slika 5) vse do Debelega rtiča, Adria Ankaran je danes le še žalostna senca nekoč cvetoče turistične destinacije (slika 6).

slika 4
slika 5
slika 6

Največja sramota današnjega pristanišča pa je terminal za premog in železovo rudo, ki je – na tem skromnem koščku morja – celo največji tovrstni terminal na jugu Evrope. (slika 5)

slika 5

Na njem so, predvsem za Italijane, Avstrijce in Nemce lani pretovorili kar 8 milijonov ton. (slika 8.). Koliko tega umazanega tovora vetrovi dvignejo v zrak (glej sliko 9) lahko samo ugibamo, že tisočinka pa pomeni neverjetnih 8 tisoč ton, ki sistematično zastrupljajo okolje in zdravje ljudi.

slika 8
slika 9

Barke ob pristanišču so zato črne od premoga (glej sliko 10), naši otroci veliko pogosteje zbolevajo na dihalih, več je tudi levkemij in drugih smrtonosnih bolezni.

slika 10

In če k temu prištejemo neznostni 24-urni hrup, zaradi katerega v Ankaranu ni možno spati ob odprtem oknu, svetlobno onesnaževanje, zaradi katerega v celotnem koprskem zalivu praktično ni več noči, vse kemikalije na pomolih in velike rezervoarje za kerozin, ki so jih zgradili na črno, pa še ogromna parkirišča za avtomobile, v katere so zakopali veliko nevarnih odpadkov (slika 11 in 12), lahko zatrdimo, da je koprsko pristanišče prava ekološka bomba, ki uničuje vse pred seboj!

slika 11
slika 12

In zdaj hočejo z Državnim prostorskim načrtom pristanišče še razširiti v morje, in to za več kot polovico celotne površine luke! Površino pomolov, ki so jih v zadnjih letih že tako močno podaljšati, hočejo zdaj celo podvojiti! (glej sliko 13) Kot kaže, nameravajo v pripraviti prostor celo za plinski terminal!

slika 13

Kot vedno doslej jih tudi tokrat mnenje prizadete lokalne skupnosti očitno ne zanima! Ko so leta 1984 zgradili terminal za premog, so pomisleke prebivalcev in pobudo za referendum brutalno zatrli (slika 14).

slika 14

Gladko so prezrli tudi 4.500 podpisov proti gradnji tretjega pomola, ki smo jih zbrali decembra 2004, ko so napovedali gradnjo tretjega pomola. Prav tako so v celoti prezrli naše pripombe v začetku postopka Državnega prostorskega načrta za koprsko pristanišče, ki smo jih podali na prvi prostorski konferenci julija 2006.

Zdaj, na javni obravnavi osnutka prostorskega načrta 22. oktobra 2009, smo te pripombe znova vložili, skupaj s številnimi drugimi pripombami prebivalk in prebivalcev Ankarana in Krajevne skupnosti Ankaran. Bistvo vseh naših pripomb je, da se mora pristanišče razvijati v smeri racionalizacije in modernizacije, ne pa ekstenzivno v prostor. Če v Rotterdamu pretovorijo 15-krat več tovora na enoto prostora kot v Kopru, ima pristanišče v sedanjem obsegu še ogromno možnosti razvoja.

Pri naših zahtevah bomo vztrajali, če bo treba tudi na sodišču! Storili bomo vse, da bo glas razuma tokrat močnejši od kapitalskih lobijev, ki na račun našega okolja in našega zdravja hlastajo po profitu!

Civilna iniciativa Ankaran proti gradnji tretjega pomola

Share