Skip to content
 

Mladi


Hi!
Ta stran je tvoja!
Tukaj se najdeš v vsem in hkrati lahko sooblikuješ občino, kot jo vidiš sam.
Ta hip je vsebina skromna, že jutri pa bo naš hud glasnik in informator.
Danes še ne pišemo o vsem kar v Ankaranu po tvoje tako zelo manjka: mladinski čitalnici, mladinskem kulturnem centru,
mednarodnih taborih mladih, športni dvorani, pa seveda čisto socialnih stvareh, recimo o tem, kako do prve zaposlitve in kako do strehe nad glavo.
A »po vasi« je švigala metla in zbirala ideje ter predloge. Kar se je nabralo, smo obesili na tvojo stran in to je krasen začetek!
Odpri in nadaljuj!
Obrni list zgodovine, reci ciao preteklosti in se z nasmehom ozri naprej! Vzemi si čas za izziv, stopi na rep dolgcajtu in skoči v
lastno kreacijo prihodnosti.
Začneš lahko takoj! Kako? Svoje ideje in predloge deli z nami!
Brez skrbi, ne moremo zamočit.
Ko združimo naše moči, ni tako težke skale, da je ne bi mogli premaknit!
Zato pogumno, ni strahu in ni bojazni, z nadzvočno hitrostjo hitimo naprej!
———————————————————————————————————————-

ENAJSTA ŠOLA POD MOSTOM
Še nedolgo tega se je po osnovno znanje moralo hoditi v sosednje Hrvatine. Da ne govorimo o tistih, najlepših dijaških letih, ko se je pot vlekla skoraj tako dolgo kot pouk sam. Mhm … seveda z dobrimi stranmi, ki jih vsak v teh letih prej ali slej odkrije. Na srečo generacij v »taporednih letih«, ki jim je profesor zagotovo kakšen dan v tednu (no, ja …) prav zadnjo uro podaljšal do hudo poznih ur, ko je avtobus že pridno počival v garaži. Kaj lepšega … Ker so častitljivi podajalci znanja še vedno reference strahospoštovanja, je nujno potrebno tako tradicijo ohranjati še naprej (op. avtorja: tradicija je pač ena zelooooo lepa reč).

VRTEC ANKARAN:
Vrtec Ankaran deluje kot enota Vrtca Semedela. Ker je trenutna začasna montažna stavba vrtca onemogla od začasnosti, se v razvijajočem novem šolskem kompleksu gradijo sodobni in prijazni, predvsem pa zdravi prostori. Vsekakor bodo novi prostori vplivali na nov prirast podmladka (www.vrtecsemedela.si).

OSNOVNA ŠOLA DR. ALEŠA BEBLERJA PRIMOŽA ANKARAN:
Po brezskrbnih letih igranja v vrtcu je pot pod noge vzela devetletka. S »ti« na »vi« je velik problem, zato se prilagajamo sproti. Najhuje je biti večkrat po 45 minut pri miru in poslušati učiteljice ali učitelje, ki kar naprej nekaj hočejo … in to vsak dan! Poleg testov, spraševanj in dolgih šolskih ur je v osnovni šoli najlepši in najpomembnejši čas odmorov, ko se sklepajo velika prijateljstva in spoznavajo prve ljubezni. Osnovna šola v Ankaranu je podružnična šola Osnovne šole dr. Aleša Beblerja Primoža Hrvatini. Nova, razvijajoča se, svetla, prijazna in nasploh taka kot smo si jo želeli, je ankaranska šola pravi raj za pridelati kakšen zgodnji ravnateljev papir o pridnosti in … Ker so prostori vsesplošno družbeno prijazni, predvsem pa eni redkih, v katerih se lahko združujejo ljudje, se v šoli proti večeru zgodi tudi kakšen pomemben sestanek, delavnica, v telovadnici pa vrste rekreacij za »malo manj mlade«.

• SREDNJE ŠOLE NA OBALI
Po končani osnovni šoli končno napoči čas za vstop v srednjo šolo. To je čas novih dogodivščin, prijateljstev, zabav in seveda čas, ko zlezemo kakšen centimeter iz varnega gnezda in starim nikakor ni potrebno več vedeti, kaj se dogaja v naših glavah. Slabost teh let je kar naenkrat veliko obveznosti, za katere moramo kar naenkrat odgovarjati sami. Za takšna in drugačna znanja moramo pokukati v svet. Srednje šole v Ankaranu nimamo, ampak glede na to, kako pomembno je učenje, ni vrag, da ne bomo nekoč v srednjo šolo hodili kar čez cesto. Za zdaj pa z avtobusom na:
Gimnazija Antonio Sema Piran
Gimnazija Gian Rinaldo Carli Koper
Gimnazija Koper
Gimnazija Piran
Pomorski in tehniški izobraževalni center Portorož, Srednja šola in dijaški dom
Srednja ekonomsko – poslovna šola Koper
Srednja gostinska in turistična šola Izola
Srednja šola Pietro Coppo Izola
Srednja tehniška šola Koper
Srednja zdravstvena šola Izola
Šolski center Srečka Kosovela Sežana, Gimnazija in ekonomska šola

• GREMO NA FAX
Ni bolj vznemirljivega trenutka, ko se nam zdi, da je ves svet samo naš. Vpis na faks. Čim dalj, ni važno kaj bomo študirali, samo, da gremo, da bomo čisto free. Problemi, kot so bivališče v kraju fakultete, pa denarci, pač niso naš problem, to bodo že starši uredili. Vlak je super, pa itak je ura za vozniški izpit, pa kako staro kripo, ki pelje … tako gredo ptički iz gnezda, žal vse več tja do Ljubljane, Maribora, Trsta ali še kam dlje. Po prvem zelo brezskrbenm in zabavnem letu pade kompromis obstoja. Samo konkretna volja in dobro delo, pa čisto malo tiste sitne dicipline nas pripeljejo do diplome. Brez nje pravijo naše none (in kdo bi vedel več kot one, ki so že tako dolgo na svetu), nisi prav za čisto nič!
Univerza v Ljubljani
Univerza v Mariboru
Univerza na Primorskem – Università del Litorale
Univerza v Novi Gorici
Univerza v Trstu

———————————————————————————————————————-

DRUŽI SE

PRIJATELJI IZ DOMOVINE IN TUJINE

Vsi smo poligloti, če pa že ne gre, za mlade ni meja, morda bolijo roke, ampak prijateljstva se sklepajo po tekočem traku. FB, Skype, Twiter etc. so bogata zbirališča enako mislečih ljudi z internacionalno vsebino. EasyJet, Rynair in podobni nizkocenovni ptički pa omogočajo samo en majhen in poceni skok v lajf. Mi v svet, svet pa k nam!

MLADINSKO ZDRAVILIŠČE IN OKREVALIŠČE DEBELI RTIČ

Mladi Ankarana se zavedamo, da je tradicija poslanstva kompleksa na Debelem Rtiču na prostoru, ki je odprt svetu in brez meja, izjemnega pomena. Mladi iz vsega sveta in različne interesne skupnosti lahko tukaj izmenjujejo svoje poglede na skupno prihodnost sveta.

ŠTUDENTSKI TABOR ANKARAN

V teh pustolovskih letih smo radi nomadi, potujemo in se učimo življenja v resničnem svetu. Študentski tabor, s kampom in svojo obalo je idealno stičišče za postanek pohodnika na poti iskanja novega. In za marsikatero dolgo in plodno znanstvo!

ŽUPNIJA ANKARAN

Ko se znajdeš pred težko odločitvijo ali malo težavo, ko rabiš nekoga za pogovor ali samo za družbo, ko ne veš, kaj bi počel, ali bi se le rad kaj novega naučil, obišči župnijo Ankaran. Tu se vedno kaj zanimivega dogaja: od družabnih srečanj, pevskega zbora, zanimivih delavnic in pogovornih uric, do izleta na sneg in obiska prijateljev v daljnih krajih.

KRES V VALDOLTRI

Ne da bi se pretirano hvalili, ampak prvomajksi kres v Valdoltri je mega dogodek. Je povsem lokalna akcija, ki se začne s koristnim čiščenjem nepotrebnega lesa na travnikih in vrtovih po domačem logu. Že postavljanje je žur, kaj šele samo kresovanje. Leta 2009 je bil prvič tudi scensko rockovski kres in nasploh lepši v zadnjih letih. Udeležba pa rekordna.
Da, ankaranski prvomajski kres nam je res v čast!
Oglej si utrinke!

NOVOLETNA JADRALNA REGATA V VALDOLTRI

Od tistih nekaj čolničkov na začetku, ko je bilo vse skupaj bolj namenjeno druženju, je 10. jubilejna novoletna regata preštela kar 44 jadrnic. Udeleženci se množijo, sponzorjev je vse več, prireditev postaja full cool. Regato organizira prijateljsko društvo WADA z roko v roki z JO-JO klubom, in sicer vsak prvi vikend v letu. Udeleženci in podporniki se zberejo na pomolu v Valdoltri, kjer je štart regate, za nejadralce pa seveda družabni prostor, ki se je na 12. tradicionalni novoletni regati prvič lahko pohvalil tudi s koncertom skupin, ki se mudijo na ankaranski podzemni sceni. V pričakovanju 18. tradicionalne novoletne regate, ki bo 10. januarja 2015, pričakujemo seveda še kaj hudo enkratnega.

———————————————————————————————————————-
ŠPORTAJ

• ANKARANSKA POT
• ŠPORTNA DRUŠTVA
Mama vedno teži, naj ne gledam toliko televizije in da preveč surfam po internetu, naj grem že malo ven in kaj delam s prijatelji. Ampak kaj pa lahko delam drugega? Lahko bi igral nogomet, tenis, lahko bi se naučil veslati, kaj pa jadrati in igrati odbojko, tisti lokostrelci so baje ful dobri, ali pa bi se lahko končno naučil boksati …

BOKSARSKI KLUB KOŠIR
STANKO KOŠIR
VINOGRADNIŠKA POT 24, ANKARAN
stane.kosir@siol.net

• JADRALNI KLUB ANKARAN
ERNO MIKOLAVČIČ
ROZNIK 10, ANKARAN

• KAJAK KANU KLUB ANKARAN
ŽIVOSLAV MARJANOVIČ
P.P.30, ANKARAN

• KAJAK KANU KLUB ADRIJA
VLADIMIR JAKOMIN
P.P. 36, ANKARAN

KEGLJAŠKI KLUB ADRIA ANKARAN
POLJŠAK SONJA
JADRANSKA CESTA 25, ANKARAN

LOKOSTRELSKI KLUB ANKARAN
MARKO ŠAVELJ
RAZGLEDNA POT 2, ANKARAN

OK ANKARAN – HRVATINI
BOJAN CEROVAC
REGENTOVA 2A, ANKARAN

• NOGOMETNI KLUB ANKARAN
VALTER VALENČIČ
JADRANSKA 15A, ANKARAN

• POTAPLJAŠKO DRUŠTVO MORNAR
ALEŠ ANZIČ
VOJAŠNICA ANKARAN, ANKARAN
b.kosi1@siol.net

SD – STRELSKA DRUŽINA ANKARAN
RADISLAV KRAŠNA
JADRANSKA 78, ANKARAN

ŠD KATARINA
ALOJZ GEC
JADRANSKA 15a, ANKARAN
sportnicenter@volja.net

• ŠPORTNO DRUŠTVO ANKARAN
MATEJ ODAR
BEVKOVA 19, ANKARAN

• TENIS KLUB “PRO TEN” ANKARAN
ZLATKO DAKIČ
ULICA RUDIJA MAHNIČA 1, ANKARAN

• TENIŠKI KLUB CAPRIS
MIRJANA TAVČAR
JADRANSKA CESTA 37B, ANKARAN

———————————————————————————————————————-

PROSTOVOLJSTVO IN DOBRODELNOST
Ste kdaj pomislili, zakaj na svetu ni eno samo samcato bitje? Niste? In koliko od vas je ravnokar pomislilo, da je odgovor: Zato da nam ni dolgčas?! Ne, nikakor! Smo zato ker je naše bivanje v soodvisnosti med dobrim in slabim, med zdravim in bolnim, ravnovesje, ki ga lahko vzpostavimo samo tako, da si podamo roko, še posebej takrat, ko je to najbolj potrebno. Družba deluje posledično usklajeno, bombardirana tako z načeli kot s predsodki. V konfuznosti takega stanja le skupaj lahko ločimo zrno od plevela in tisto dobro, kar je v vsakemu od nas, postavimo v bran agresivni komercializaciji, globalizaciji in potrošniški družbi, tako, da vzpostavimo ustreznejša, humanejša razmerja odnosov. Prostovoljstvo nas notranje krepi! Občutek, ko narediš nekaj dobrega in koristnega, ti da posebne vrste krila. Ko daruješ kri te preveva skoraj blaženo zadovoljstvo – to moraš izkusiti. Pri nas, na domečem pragu Ankarana, organizirano prostovoljstvo izvajata Škofijska Karitas in OO Rdečega Križa Ankaran. In mimogrede: dobro delo je že majhna pomoč pri hišnih opravilih bolnim in ostarelim sosedom, odstopitev sedeža starejšemu na busu in nenazadnje prijazen in iskren pozdrav lahko spremeni še tako siv v prelep in sončen dan.

———————————————————————————————————————-
KRIČI NA OKOLI
Ne veš kako povedati kaj te teži? Kaj te moti? Ali imaš problem, na katerega ne najdeš rešitve? Kam popoldne, da nisi dormo na kavču pred TV? Informacije in naše misli so in bodo končno slišane povsod. Kako? Takole:

• ŠOLSKI ČASOPIS
pod okriljem Osnovne šole dr. Aleša Beblerja – Primoža Ankaran. Je šolsko glasilo, časopis, ki ga pišejo mladi. Če želiš objaviti svoj prispevek iz šolskega glasila tudi drugje pošlji tvoj prispevek na info@svobodna-amfora.com. Bodi ustvarjalen! Nekateri uspešni pesnik, pisatelj, slikar in novinar je svoje prve korake naredili prav pri šolskem glasilu.

• MLADA MISEL – PRILOGA OBČINSKEGA GLASILA
je najboljša misel! Kot taka bo v prihodnje redna priloga občinskega glasila »SVOBODNA AMFORA«. Priloga bo namenjena srednješolcem in študentom. V izrazni moči mladih so trdi orehi, v katere radi zagrizejo tudi odrasli zato se uredništvo »SVOBODNE AMFORE« še kako veseli vaših prispevkov. Bodite izzivalni, kreativni, inovativni, a načelni, spoštljivi in kulturni. Mlada misel je temelj razvoja prihodnosti. Ne potiskajte je v svoje skrite predalčke, tam nima kaj iskati, tam je ne bo nihče našel. Na plano z njimi – naj se vidijo in slišijo!

• FORUMI
Vsi vemo, da je internet svetovno stičiščese, kjer se največ dogaja. Tu najhitreje zveš kdo je kaj naredu, kaj se kje dogaja, kaj misliš o tem in onem, kdo je s kom prijatelj,…. Glavno je, da si konektan in da se te sliši in vidi.
Skupina na FB »RADI IMAMO ANKARAN« raste iz dneva v dan. V njeni senci pa že nastajajo projekti za klepetalnice in ogleševalnice vseh krepkih misli in dogodkov.

• MLADINSKI RADIO ANKARAN
MRP (takrat Mladinska radijska postaja) je projekt iz leta 1988, ko je JO–JO KLUB med mladimi v Kopru opravil anketo in dokazal, da takratne radijske sheme potrebe mladih ne pokrivajo dovolj in da si mladi želijo več! Od takrat se je veliko spremenilo, s pojavom komercialnih radijskih postaj so se le te bistveno bolj pripližale potrebam in željam poslušalcev, vendar nobena komercialna postaja ni povsem neodvisna. Zakaj radio? Zato ker je to tisto »kričanje« v eter, ki se ga sliši in posluša. To je tista svoboda govora, ki nima kompromisov, ki je trenutek in odraz sporočila volje. Vsaka prava skupnost poskrbi za svojo slišnost. Ker je naša občina mlada bo tudi radijska postaja glas mladih, glas, ki ga bodo slišali in razumeli vsi odprtega duha in velikih src.

• OGLASNA DESKA JO – JO KLUB ANKARAN
V Centru Ankarana je oglasna deska JO-JO kluba, letos nasploh vsa lepa, saj je doživela stilsko prenovo. Vsake toliko kak uč na vsebino oglasnih prispevkov pove, kaj se dogaja na družabnem področju, kdaj in kje se zberejo druženja željni in kake norije se obetajo (ma vsekakor same zelo resne reči!).
(link na kako slikico, ne vem kje jo dobit, ma mislim, da je Logar kaj poslikal……)

———————————————————————————————————————-
PRIREDITVE ZA MLADE

ANKARANFEST
KJE: ANKARAN, OB CERKVI.
KAJ: DOGODKI DRUŽABNEGA ZNAČAJA, LAHKOTNA TEKMOVANJA, DOMAČE JEDI IN VSESPLOŠNO DRUŽENJE TAKO MLADIH KOT MALO MANJ MLADIH.
KAKO: TRADICIONALNO.
KDAJ: VSAKO LETO V POZDRAV JESENI.

• KONCERT NA SVETI KATARINI
Na Sveti Katarini se dogaja! In še se bo. Plac je ravno prav vrhunski. Za koncerte je infrastruktura že skoraj cool. Nekaj znanih se je že preklatlo skozi leta in bilo je fajn. Dva pretekla za guštiranje( ) ……..v naprej pa bo še altroke hudo noro!

———————————————————————————————————————-

PODZEMNA SCENA
Podzemna? Ne nič nima skupnega z mafijo in podobnimi obskurnimi zadevami. Menda vsi veste, da ima Ankaran tudi zaklonišča. Ki tudi prepevajo….. Po letih funkcije zaklonišča za skladišče je v prostoru pod zemljo našlo prostor nekaj navdušencev brenkanja, bobnanja in dretja (ops: petja). Pridnost se obrestuje, bendi nastopajo javno, se prebijajo v uha……. Zaključek: PODZEMNA SCENA TOTALNO RAZTURA!

• S.Č.I.

SVINJSKE TAČKE

Share