Skip to content
 

Šport, rekreacija in prosti čas

Športno rekreacijski center Ankaran
V Občini Ankaran podpirano izvedbo Športno rekreacijskega parka po zasnovi, ki jo je izdelalo podjetje “Projektna skupina PROSTR, d.o.o., Koper v letu 2006 in v kateri je glavnina špornih objektov in igrišč nameščenih na območju Sv. Katarine. Izrednega pomena je tudi predvidena veslaška proga in akvatorij pred Vojašnico Slovenski pomorščaki. V prenovljeni različici, ki jo vključuje pravkar predstavljeni (2009) DPN za Luko Koper manjkajo:

Veslaška proga, zunanji plavalni bazen (ledvička), pokrit plavalni bazen (25x25m), pokrit potapljaški bazen (25×12,5m), zunanja igrišča na mivki, pokrito igrišče na mivki, pokrito strelišče 50m (zračno in ostrostrelno orožje), zunanje lokostrelsko in golf vadbišče, ski lift proga (smučanje na vodi), gostinsko hotelski kompleks in zajetje sladke vode.

Te pomankljivosti bo potrebno odpraviti in Občina Ankaran se bo v pripravo novega idejnega in izvedbenega načrta ŠRP Ankaran intenzivno vključila.

Načrt ŠRP Ankaran:slika 1
Načrt ŠRP Ankaran:slika 2
Načrt ŠRP Ankaran:slika 3

– Plaže in kopališča

  • Podjetje Camp Adria ureja istoimenski kamp tik ob Ankaranu, ki je že dolga leta eden najpomembnejših za razvoj naselja. Poleg prostora za avto-prikolice in šotore imajo tudi veliko počitniških hišic in apartmajev za najem. Dolga peščeno-kamnita plaža s tremi pomoli in ploščadjo, bazenski kompleks (zunanji in notranji) s savno in fitnesom, tobogani, trgovine, stojnice, minigolf igrišče, igrišča za tenis in odbojko, restavracije in bari z razgledom na morje ter tipična istrska narava privlačijo mnogo turistov iz Slovenije pa tudi okoliških držav. V kampu ima sedež tudi več športnih klubov kot naprimer Kajak-kanu klub Adria ter Tenis klub.
  • Slabi kilometer vzhodno je tudi šprotno rekreacijski center Katarina z več igrišči za odbojko in nogomet, peščeno plažo (tekmovanja s frizbijem) in urejeno pešpotjo. Tukaj je tudi manjši zaliv s privezi za barke domačinov. Kmalu nameravajo obnoviti in dograditi še dodatno infrastrukturo, vključno z večnamensko dvorano in več igrišči.
  • Zahodno, v delu imenovanem Valdoltra, pa je naravno kopališče z dolgo plažo, ki se nadaljuje še naprej proti zahodu do Debelega rtiča. V Valdoltri je tudi Kajak-kanu klub, mandrač in manjši zaliv za jadrnice in ribiške ladje. Tukaj leži evropsko znana Ortopedska bolnišnica Valdoltra.
  • Zadnje kopališče na skrajnem zahodu (konec Ankaranskega polotoka) se imenuje Debeli rtič in leži tik ob italijanski meji, tam stoji mednarodni mejni prehod Lazaret. Kopališče Debeli rtič lahko razdelimo na tri dele: Mladinsko zdravilišče Debeli Rtič, peščena divja plaža ter urejeno betonsko kopališče.


– Pešpoti

  • Poleg dolgih plaž je na področju Ankarana veliko cest, ki povezujejo posamezne zaselke. Ena od (manj znanih) posebnosti Ankarana je tudi Reslov gaj, ki se razprostira na bližnjem Jurjevem hribu. V tem gaju so predstavljene značilne drevesne vrste hrastovega gozda ter mnogo drugih zanimivih vrst rastlin. Ime je dobil po svetovno znanem izumitelju ladijskega vijaka Josefu Resslu, ki je živel v Trstu. Tu naj bi se sprehajal in lastnoročno zasadil nekaj hrastov, ki so zdaj del Resslovega gaja nad Ankaranom.
  • Ob Katarini leži znano pokopališče školjk in slani travnik. Posebna znamenitost, ki jo nudi posebno doživetje zaradi urejene učne poti je slani travnik. Za slani travnik je zanimivost rastje kot so pozedonija, in druge ogrožene rastline tega sredozemskega območja. Školjčna sipina je nastala po letu 1990, ko je Luka Koper s poglabljanjem dna ob drugem luškem pomolu prečrpavala mulj iz morskega dna na bližnjo lokacijo poleg izliva Rižane v Jadransko morje. Iz kupov mulja je dež postopoma spral blato, ostale so le apnenčaste lupine mehkužcev.
  • Čisto na koncu turističnega naselja Ankaran se v morje izliva potoček z imenom Selvadego. Od tu naprej se lahko sprehodimo po naravni plaži, kjer je tudi manjše sidrišče.
Share