Pojdite na vsebino

Poklon preminulim ob ganljivih verzih Mateja Bora

Komemoracija_učenci
Učenci višjih razredov so dali glas poeziji Mateja Bora.

Ob prihajajočem dnevu spomina na mrtve je Občina Ankaran v sodelovanju z Združenjem borcev za vrednote NOB Ankaran ter Osnovno šolo in vrtcem Ankaran pripravila slovesnost s kulturnim programom.

Prireditev, ki smo jo zaradi neugodnega vremena prestavili iz Spominskega parka Ankaran v šolsko knjižnico, so učenke in učenci oplemenitili s svojimi nastopi. Po pozdravu ravnateljice Željke Adamčič je pevski zbor pod vodstvom Igorja Smolnika uvedel prireditev s pesmijo Na oknu glej obrazek bled.

Kavšček2Nagovor predstavnice Združenja borcev za vrednote NOB Ankaran Dane Kavšček

Komemoracija_zborSpominsko slovesnost je uvedel in sklenil šolski pevski zbor.

Predstavnica Združenja borcev Dana Kavšček se je v svojem nagovoru dotaknila krvavih spopadov današnjega časa in spomnila na grozote vojne, ki smo jih pred 80 leti doživeli tudi Slovenci. Iz jarma močnejšega agresorja smo se rešili po zaslugi pogumnih posameznikov, velikih mož in žena, udeležencev NOB, ki so se uprli okupatorju in za to žrtvovali tudi svoja življenja. »Med te velikane prav gotovo sodi tudi dr. Aleš Bebler, veliki mislec, politik in diplomat svetovnega formata. Vsem njim se oddolžimo z lepo mislijo, da po njihovi zaslugi živimo svobodno in v miru,« je sklenila Dana Kavšček.

V nadaljevanju so zbrani prisluhnili deklamacijam učencev 7., 8. in 9. razreda. Roku Kužner, Zala Pahor, Neža Knafelc, Gaia Šuber Božič in Emma Pančevska Dakić so dali glas poeziji partizana, pesnika, pisatelja, dramatika, scenarista, prevajalca in okoljevarstvenika Mateja Bora, ki se je rodil kot Vladimir Pavšič 14. aprila 1913 v vasi Kanalski Lom v občini Tolmin.

Komemoracija_županZbrane je nagovoril tudi župan Gregor Strmčnik.

Udeležence slovesnosti je nagovoril tudi župan Gregor Strmčnik. »Le s spoštljivim negovanjem spomina na preteklost in z aktivnim angažiranjem za prihodnost, bomo lahko premaknili kolektivno zavest na raven, ko bo človeško življenje res največja vrednota za vse,« je poudaril in dodal: »V času, ko nas ogrožajo vse vrste kriz, ko izgubljamo tla pod nogami, nekateri zaradi vremenskih ujm tudi dobesedno, vsi potrebujemo oporo in pomoč, trdno sidro, na katerega se lahko zanesemo. To trdno sidro smo si lahko le ljudje med seboj – bližnji in sorodniki, prijatelji, sosedje, sodržavljani.«

Po minuti molka v poklon preminulim je šolski pevski zbor slovesnost sklenil s pesmijo Jutri gremo v napad, za katero je besedilo napisal Matej Bor, glasbo pa Janez Kuhar.