Pojdite na vsebino

Ankaran v rožnatem: redno samopregledovanje dojk rešuje življenja

Rožnati 01
V Medgeneracijskem središču Ankaran smo sinoči odprli razstavo likovnih del članic združenja Europa Donna Slovenija.

Ob začetku Rožnatega oktobra, ki je posvečen osveščanju o raku dojk, smo v Medgeneracijskem središču Ankaran sinoči odprli razstavo akvarelov, ankaranska italijanska skupnost pa je začela nameščati prve rožnate okraske v znak solidarnosti z obolelimi in kot poziv k preventivi.

Združenje Europa Donna Slovenija je sinoči v Medgeneracijskem središču Ankaran odprlo likovno razstavo del svojih članic, ki ustvarjajo pod mentorstvom Nade Dellore. Predstavnica združenja Darja Rojec je zbranim predstavila pomen Rožnatega oktobra, predvsem pa zgodnjega odkrivanja raka in učinkovitega zdravljenja.

Rožnati 02Darja Rojec Rožnati 03Nada Dellore

Slogan letošnje kampanje je »Pretipaj še svoje!« Če v trgovini preverjamo sadje, zakaj ne bi enako pozorno skrbeli tudi za svoje zdravje? S kampanjo želijo poudariti pomembnost rednega mesečnega samopregleda dojk, saj lahko zgodnje odkrivanje reši življenje. Uporabimo svoje roke, spoznajmo svoje dojke in bodimo pozorne na spremembe.

S čutno in čustveno poezijo se je pretežno ženskega občinstva dotaknila ankaranska pesnica Maja Pišot Cvikl, z Bizetovo skladbo pa mlada flavtistka Maša Pižent z učiteljico flavte Jeleno Pešič.

Rožnati 04Flavtistka Maša Pižent z učiteljico flavte Jeleno Pešič

Z aktivnostmi v okviru Rožnatega oktobra je začela tudi Samoupravna skupnost italijanske narodnosti Ankaran. Na njeno pobudo so nastali kvačkani in pleteni »šali« iz rožnate preje, s katerimi so že okrasili stebre na terasi Medgeneracijskega središča Ankaran, v prihodnjih dneh pa bodo z njimi okrasili tudi debla dreves. Skupaj z otroki iz ankaranske enote Vrtca Delfino blu so včeraj ustvarili tudi roza pentljice in cofke, ki dodatno bogatijo okrasitev. Njen namen je prinesti pozitivno misel vsem, ki se borijo z rakom na dojkah, in obenem pozvati k preventivnemu ravnanju.

Rožnati 06Tudi otroci iz vrtca Delfino blu so s svojo ustvarjalnostjo prispevali k poslanstvu Rožnatega oktobra. Rožnati 05Okraski iz roza preje bodo prihodnje dni objeli tudi debla nekaterih ankaranskih dreves.