Pojdite na vsebino

Evropski teden mobilnosti 2021 skozi oči šolarjev

slika2etm
Učenci in učenke OŠV se aktivno vključujejo v projekte trajne mobilnosti.

Občina Ankaran je že peto leto zapored pristopila k vseevropski akciji, ki spodbuja trajnostno mobilnost ter načrtovanje krajev in mest za ljudi. Tokrat so bile vse aktivnosti v tednu mobilnosti usmerjene v šolo in vrtec s ciljem vključevanja najmlajših v trajnostno mobilnost.

Šolarji so bili povabljeni tudi k podajanju predlogov in pobud za krepitev trajnostne mobilnosti v kraju. Občina je pridobila sredstva za izvajanje aktivnosti trajnostne mobilnosti celo leto (npr. brezplačni poletni avtobus). Najbolj intenzivno so se aktivnosti izvajale med Evropskim tednom mobilnosti, ki je pod sloganom »Živi zdravo. Potuj trajnostno.« potekal med 16. in 22. septembra. 

ŽIVI ZDRAVO, POTUJ TRAJNOSTNO

V teden trajnostne mobilnosti sta se z aktivnostmi vključila tudi Osnovna šola in vrtec Ankaran, ki sta v letošnjem letu že izvedla zelo uspešni akciji Aktivno v osnovno šolo z Belim zajčkom in Kokoško Rozi, medtem ko bo Pešbus izveden po krompirjevih počitnicah. 

Šolarji so izvedli tudi delavnico "Otroci in javni prostor", katere cilj je bil prek trajnostne mobilnosti spodbuditi vključenost otrok v razvojno načrtovanje in participativnost, ki se v občini udejanja že nekaj let z možnostjo podajanja pobud in predlogov s strani občanov. Delavnice in zaključka z okroglo mizo, kjer so osnovnošolci različnih starosti predstavili svoj pogled na trajnostno mobilnost in Občini podali svoje pobude in predloge, so se udeležili tudi župan Gregor Strmčnik in podžupanja Barbara Švagelj z nekaj sodelavci, ki so bili nad idejami osnovnošolcev navdušeni. Med slednjimi so tudi "Peš kažipoti", ki bi sprehajalcem in obiskovalcem v Ankaranu na različnih lokacijah povedali, koliko korakov in minut potrebujejo do ciljnih točk v kraju (lekarna, šola, knjižnica …) ter jih spodbujali, da se po Ankaranu, namesto z avtomobilom odpravijo peš.

Učencem je pri predstavitvi idej in želja pomagala ravnateljica OŠV Željka Adamčič.

#trajnostnamobilnost, #evropskitedenmobilnosti, #samo1planet, #care4climate, #sptm

Projekt LIFE IP CARE4CLIMATE (LIFE17 IPC/SI/000007) je integralni projekt, sofinanciran s sredstvi evropskega programa LIFE, sredstvi Sklada za podnebne spremembe in sredstvi partnerjev projekta.