Pojdite na vsebino

Izvedena 1. izobraževalna delavnica o sredozemskem slanem travniku

foto-tina-kocjančič1
1. izobraževalna delavnica o slanem travniku, foto: Tina Kocjančič

V petek, 25. novembra 2022, je v prostorih Medgeneracijskega središča Ankaran potekala prva izobraževalna delavnica v okviru projekta Las Istre »Čez slani travnik«.

Delavnica, na katero so bili vabljeni predstavniki lokalne skupnosti, različnih društev, javne uprave in ostale zainteresirane javnosti, je bila organizirana z namenom predstavitve priložnosti, ki jo slani travnik pri Sv. Nikolaju kot varovano območje narave ponuja lokalni, pa tudi širši skupnosti.

 Udeležencem so bili uvodoma predstavljeni projektni cilji in izvedene aktivnosti, sledil je poglobljen prikaz sredozemskega slanega travnika, kjer uspevata redki in ogroženi rastlinski vrsti, obmorski lan (Linum maritimum) ter klasnata tavžentroža (Centaurium spicatum), območje pa je tudi del mreže območij Natura 2000. Na delavnici je bila prepoznana pomembnost in nujnost krepitve povezav med ohranjanjem ekosistemov, krajine in biološke pestrosti in spodbujanjem trajnostnega razvoja.

Dogodek, ki ga je izvedlo Društvo za opazovanje in preučevanje ptic, se je zaključil z razpravo in izmenjavo izkušenj ter predlogi, ki bodo Občini Ankaran, kot skrbniku tega občutljivega območja v veliko pomoč pri nadaljnjem upravljanju.

Projekt Čez slani travnik je delno financiran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Bojana Lipej, DOPPS