Pojdite na vsebino

Na Regentovi 6 uspešno izvedena požarna vaja

Požarna Regentova 1
Na južni strani bloka so gasilci izvedli reševanje s pomočjo avtolestve. (Foto: Občina Ankaran)

Malo po 18. uri je zagorelo v stanovanju v tretjem nadstropju bloka na Regentovi 6. Iz stanovanja se je kadil oblak dima, na balkonu pa sta ostala ujeta zakonca.

Po takšnem scenariju se je na zadnji marčevski petek pozno popoldne začela požarna vaja, ki sta jo v sodelovanju z gasilci prav na pobudo stanovalcev pripravili Občina Ankaran in Civilna zaščita Ankaran.

Pri vaji je s petimi vozili sodelovalo 24 gasilk in gasilcev PGD Hrvatini, Gasilske brigade Koper in PGD Pobegi-Čežarji. »Po scenariju sva z ženo ostala ujeta na balkonu. Moja naloga je bila poklicati na 112, pri čemer sem operaterja na centru za obveščanje seveda takoj opozoril, da ne gre zares,« je povedal Tomo Kvaternik, ki je za vajo »posodil« svoje stanovanje.

Požarna Regentova 2Ekipa PGD Hrvatini je prva prihitela na Regentovo 6 ter postavila tlačni vod za gašenje. (Foto: Občina Ankaran)

Že nekaj minut zatem so prvi prihiteli na prizorišče gasilci PGD Hrvatini, ki so si ogledali stanje, postavili tlačni vod za gašenje in vzpostavili stik s ponesrečenci. O dogajanju so prek postaje sproti poročali kolegom iz GB Koper, ki so bili že na poti in so ob prihodu prevzeli vodenje intervencije ter na pomoč poklicali še PGD Pobegi-Čežarji.

Medtem se je pred blokom zbrala gručica stanovalcev, ki so z zanimanjem opazovali in s telefoni v rokah dokumentirali dogajanje. Zlasti za najmlajše je bilo prava paša za oči reševanje s pomočjo avtolestve na južni strani bloka. S pogledi so radovedno sledili gasilcu v košari avtolestve, ki so ga kolegi dvignili do balkona v tretjem nadstropju, od koder je (sicer fiktivno) rešil poškodovanca.

Požarna Regentova 3Stanovalci, zlasti najmlajši, so z zanimanjem opazovali dogajanje. (Foto: Občina Ankaran)

»To je bila res zanimiva izkušnja. Zdaj vsaj približno vemo, kaj nas lahko čaka, če se zgodi zares,« je po uspešno zaključeni požarni vaji, med katero so gasilci pogasili požar in na varno prenesli šest poškodovancev, povedal Tomo Kvaternik. Prav prenos poškodovancev je za gasilce pomenil velik fizični napor, je ob analizi vaje, ki se je sklenila ob 19.15, dejal vodja intervencije Tilen Sila iz GB Koper ter pohvalil kolege za uspešno premagane izzive. Erik Markovič pa je v imenu GB Koper poudaril pomen sodelovanja več gasilskih ekip na tovrstnih vajah in pridobivanja dragocenih izkušenj:  »Če na vajah krepimo sodelovanje, bomo na intervencijah lahko še bolj uspešni.«