Pojdite na vsebino

Nasveti na poti k energetski učinkovitosti v gospodinjstvu: hladilniki in zamrzovalniki

Energetska učinkovitost - hladilnik
Prenatrpani ali prazni hladilniki so največji porabniki električne energije. (Foto: Pixabay)

Kako ustrezno ravnati s hladilnikom in zamrzovalnikom, da bi zmanjšali porabo elektrike? Predstavljamo nekaj praktičnih nasvetov za energetsko varčno obnašanje:

•        Optimalna temperatura v hladilniku je okoli 4-5 °C. Z znižanjem temperature se poraba elektrike močno poveča, pri višji pa se hrana hitreje pokvari. Podobno velja za zamrzovalne skrinje, kjer je priporočena temperatura med -25 °C in -15 °C. Pet stopinj nižja temperatura pomeni 25 odstotkov večjo porabo elektrike.

•        Hladilnika in zamrzovalnika ne odpiramo po nepotrebnem in ga takoj po uporabi zapremo.

•        V hladilnik in zamrzovalnik damo le ohlajena in osušena živila, saj se sicer led hitreje tvori, kar pa poveča porabo energije.

•        Redno odstranjujemo ledene obloge. En milimeter ledu v hladilniku ali zamrzovalniku pomeni nekaj odstotkov večjo porabo elektrike.

•        Hladilnik in zamrzovalnik umaknemo stran od virov toplote in neposredne sončne svetlobe. Če je mogoče, ju postavimo v najbolj hladen prostor. Če se temperatura v okolici spusti za 5 °C, je prihranek energije 10 %.

•        Prenatrpani ali prazni hladilniki so največji porabniki električne energije. Prenatrpani hladilnik zavira obtok hladnega zraka in porabi več elektrike, če želi ohranjati nastavljeno temperaturo. Prav tako premalo poln hladilnik porabi več energije, saj živila akumulirajo hlad in pomagajo ohranjati temperaturo.

•        Dotrajano tesnilo na vratih takoj zamenjamo. Ustreznost tesnila preizkusimo tako, da postavimo papir med vrata in hladilnik. Če papir težko izvlečemo, se vrata še vedno dobro zapirajo. Tesnilo na vratih lahko ohranimo v dobrem stanju, če ga redno čistimo z mokro krpo.

Nasvete za večjo energetsko učinkovitost v gospodinjstvu pripravlja GOLEA, Goriška lokalna energetska agencija Nova Gorica.