Pojdite na vsebino

Nova pridobitev v Ankaranu: zbirna posoda za odpadno jedilno olje

Odpadno olje dvojezično
V zbirno posodo odpadnega olja je mogoče oddati do 150 litrov olja. (Foto: Občina Ankaran)

Ankaranska komunalna infrastruktura je od sredine julija bogatejša za zbirno posodo za odpadno jedilno olje. Nameščena je ob vkopanem ekološkem otoku za trgovino v središču naselja.

V zbiralnik je mogoče oddati do 150 litrov odpadnega jedilnega olja, ki je bilo uporabljeno za pripravo jedi in konzerviranje hrane. Ob zapolnitvi bo v dogovoru z Občino Ankaran za izpraznitev poskrbelo javno podjetje Marjetica Koper.

Shranjevanje odpadnega jedilnega olja

Olje doma po končani uporabi ohladimo in precedimo v plastično ali stekleno posodo oziroma v namensko posodo za zbiranje odpadnega jedilnega olja, ki jo lahko nato izpraznimo v zbirno posodo za trgovino. Pomembno je, da jedilno olje ne mešate z drugimi vrstami olj, kot je denimo motorno, saj to onemogoča ustrezno nadaljnjo predelavo.

Zakaj odpadnega olja ne odvajamo v javno kanalizacijo

Odpadno jedilno olje je strogo prepovedano odvajati v javno kanalizacijo, čistilne naprave in greznice ali pa neposredno v vode ali v tla. Takšno početje namreč zaradi visoke organske obremenitve popolnoma onemogoči naraven razkroj in življenje mikroorganizmov.