Pojdite na vsebino

Oživljanje podeželja se nadaljuje tudi v poletju

230892mokfoto2021fotojakaivančič
Foto: Jaka Ivančič

Podeželje slovenske Istre se je v zadnjih letih zapisalo med bolj priljubljene rekreacijske destinacije za številne domače in tuje obiskovalce, ki želijo svoj prosti čas preživeti aktivno, v objemu narave.

Pohodi in izleti zdaj obljubljajo še prijetnejša doživetja, saj so Občina Ankaran, Mestna občina Koper, Občina Izola in Kolesarska mreža Obala pod okriljem projekta LAS Istre Oživimo podeželje uredile tematske pohodne in kolesarske poti ter obnovile več deset plezalnih smeri. Z nadgradnjo obstoječe infrastrukture istrskega zaledja želijo spodbuditi razvoj trajnostnega rekreacijskega turizma širšega območja Kraškega roba. Na današnji novinarski konferenci so predstavili rezultate dela in besedo namenili tudi trajnostnim nastavkom, ki jih projekt obeta v prihodnosti.

V projektu LAS Istre Oživimo podeželje, ki ga sofinancira Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja – Evropa investira v podeželje, so Občina Ankaran, Mestna občina Koper, Občina Izola in Kolesarska mreža Obala združile moči in naredile pomemben korak v smeri razvoja trajnostnega rekreacijskega turizma na podeželju širšega območja Kraškega roba. V prvi fazi so že obnovile pet tematskih poti in 80 plezalnih smeri, vzpostavile pogoje za širjenje in nadgradnjo kolesarskih povezav na širšem, tudi čezmejnem območju, povečale nadzor nad izvajanjem naravovarstvenih ukrepov na občutljivem območju krajinskega parka Debeli rtič in številne druge aktivnosti za promocijo rekreacije in kolesarstva.

Občina Ankaran je izvedla usklajevalne aktivnosti za širjenje kolesarskih povezav na državni cesti, da bi zavarovala krajinski park Debeli rtič, obenem pa občanom in obiskovalcem omogočila boljše pogoje za kolesarjenje. Poleg tega je preverila različne možnosti medobčinskih in čezmejnih povezav, ki bi Koper in Milje povezali z redno avtobusno potniško linijo in tako okrepili medobčinsko in čezmejno sodelovanje.

Po besedah vodje projekta pri Mestni občini Koper Uroša Jelenoviča bo koprska občina letos obnovila dodatnih pet dotrajanih in poškodovanih pohodnih tematskih poti. »Ker turistično ponudbo na tem območju sooblikujejo tudi številna naravna plezališča v Ospu, Črnem Kalu in Mišji peči, bomo obnovili še vsaj 70 plezalnih smeri, s tem pa prispevali k večji varnosti plezalcev,« je pojasnil.

Aktivni so tudi drugi partnerji, Občina Izola je s podporo JZP Izola v okviru projekta izpeljala večdnevno študijsko turo za slovenske in tuje novinarje, turistične agente in spletne vplivneže. Kot je poudarila predstavnica projekta pri izolski občini, je eden od primarnih ciljev projekta preusmeriti tok obiskovalcev na podeželje in na ta način aktivirati tudi skrite zaklade Slovenije kot mediteranske destinacije. 

Zanimanje za daljinske kolesarske poti je v tem delu Slovenije zelo veliko, zato bodo v Kolesarski mreži Obala pod okriljem projekta septembra organizirali strokovno ekskurzijo na kolesarsko destinacijo v regiji Alpe - Jadran.

Letos bodo partnerice vsebinsko nadgradile oktobrsko prireditev Istrski kolesarski maraton, organizirale kolesarski izlet po slovenski Istri in s promocijskimi kampanjami na družabnih omrežjih ter oglasnih mestih javnost ozaveščali o možnostih rekreacije na Kraškem robu.

Dolgoročni cilj projekta je trajnostni razvoj rekreacijskega turizma na podeželju širšega Kraškega roba. Vrednost projekta, ki se bo zaključil leta 2023, znaša 214.873,2 evra, od katerih bo 145.322,8 evra financiral Evropski kmetijski sklad.

Tiskovna konferenca Las Istre - Oživimo podeželje - predstavitev rezultatov dela, foto: MOK