Pojdite na vsebino

Pred nami so trije okoljski dnevi

Okoljski dnevi
Foto: Pexels

Poleg dneva Zemlje v prihodnjih dneh obeležujemo še dan v rabljenih oblačilih in slovenski dan brez zavržene hrane.

22. 4. 2024 – Svetovni dan Zemlje

Svetovni dan Zemlje, ki ga obeležujemo že več kot pol stoletja, je namenjen vsem prebivalcem našega planeta, spodbuja pa k aktivnemu ter odgovornemu delovanju v smeri trajnostnega razvoja na vseh področjih. Nagovarja nas, da je še čas za rešitev Zemlje in da lahko izberemo uspešno in trajnostno prihodnost ter obnovimo naravo in zgradimo zdrav planet za naše otroke. Veliko je področij in aktivnosti, kjer se lahko tako posamezniki kot podjetja angažiramo za boljši svet. 

Kaj lahko stori vsak od nas?

Pogozdovanje je eden najpomembnejših in najdostopnejših načinov, kako lahko ljudje prispevajo k reševanju izzivov podnebnih sprememb. Lahko stabilizira zemljišča pred erozijo ali naravnimi nesrečami, izboljša zdravje tal in napajanje podtalnice, spodbuja avtohtono in endemično favno ter zagotavlja gospodarski razvoj bližnjih skupnosti.

Ključnega pomena za globalno proizvodnjo hrane in prehransko varnost so opraševalci. Brez njih bi številna živila, od katerih smo odvisni, postala redka, kar bi ogrozilo življenje na našem planetu. Zato pomagajmo zaščititi opraševalce pred nevarnimi pesticidi in jim zasadimo vrt z medovitimi rastlinami ali pustimo kak del trate nepokošen, dokler cvetlice ne odcvetijo. 

Planetu pa lahko pomagamo tudi z dejavnostmi na področju tekstila in odpadne hrane, čemur sta posvečena dneva, opisana v nadaljevanju.

 

23. 4. 2024 – Dan v rabljenih oblačilih

Sistemske spremembe seveda moramo zahtevati, a se te ne bodo zgodile čez noč. Lahko pa čez noč spremenimo svoje vsakdanje navade in posredno vplivamo na povpraševanje ter ponudbo bolj trajnostnih modelov proizvodnje in potrošnje oblačil. Ponovna uporaba oblačil rešuje več izzivov sodobne družbe – hiperprodukcijo, hiperpotrošnjo in hiperodlaganje, ki se jim najlažje zoperstavimo z zgledom. Zato vas vabimo, da si tudi vi 23. aprila oblečete rabljena oblačila. Lahko sodelujete v akciji #DanVRabljenihOblačilih, ki jo organizirajo Ekologi brez meja. Več informacij najdete na njihovi spletni strani. 

Obiščite izmenjevalnice oblačil, trgovine z rabljenimi oblačili ali šiviljski tečaj.

 

24. 4. 2024 – Slovenski dan brez zavržene hrane

Vlada RS je 24. april razglasila za slovenski dan brez zavržene hrane, ki danes velja za enega večjih globalnih izzivov, s seboj pa nosi visoko finančno, etično in okoljsko ceno. Proč mečemo ogromne količine neporabljene hrane, živil s pretečenim rokom uporabe ali celo sveže hrane, saj imamo v razvitih državah svežo in poceni hrano vedno na dosegu roke.

Na dan brez zavržene hrane želimo slehernega posameznika spodbuditi k zmanjševanju in preprečevanju nastanka zavržene hrane ter predstaviti številne možnosti uporabe prehrambnih izdelkov, ki pogosto ostanejo neporabljeni.

 

Kaj lahko v vsakdanjem življenju storimo za zmanjšanje količine odpadne hrane?

  • Kupimo samo to, kar zares potrebujemo.
  • Razumimo pomen »porabiti do« in »uporabno najmanj do«.
  • Porabimo, kar že imamo.
  • Izogibajmo se prevelikim količinam jedi.
  • Prepoznajmo, kdaj je plesen nevarna.
  • Delimo odvečno hrano.
  • Uporabimo tudi manj želene dele živil.
  • Na spletu je možno najti veliko idej, kako porabiti ostanke kosila ali večerje ter iz njih ustvariti novo domiselno jed.

  

Viri:

www.gov.si, www.ebm.si, www.prehrana.si, www.boljsi-svet.si

 

 Medobčinska uprava Istre