Pojdite na vsebino

»Spomin je eden od temeljev etične zasnove našega vedènja«

Komemoracija 2024 06
Polaganje vencev in minuta molka v poklon preminulim. (Foto: Občina Ankaran)

Pred prihajajočim dnevom spomina na mrtve je Občina Ankaran v sodelovanju z Združenjem borcev Ankaran ter Osnovno šolo in vrtcem Ankaran danes pripravila komemoracijo v parku spomina.

Zbrani so prisluhnili šolskemu pevskemu zboru pod vodstvom Igorja Smolnika ter učenkam in učencem, ki so deklamirali poezije Simona Gregorčiča, Toneta Pavčka, Neže Maurer in Lili Novy. 

Komemoracija 2024 03Foto: Občina Ankaran


Komemoracija 2024 04Foto: Občina Ankaran

Komemoracija 2024 05Foto: Občina Ankaran

V imenu Občine Ankaran je udeležence slovesnosti nagovorila podžupanja Barbara Švagelj, ki je med drugim poudarila, da »nas spomin na preminule opominja, kako krhka je človečnost in kako zelo jo moramo varovati. Vsaka izguba, bodisi blizu nas ali daleč stran, je del naše skupne zgodovine – opomin, da nikoli ne pozabimo vrednot miru, sočutja in povezanosti«.

Komemoracija 2024 02Foto: Občina Ankaran

Na povabilo Združenja Borcev Ankaran je svoj premislek o spominu predstavil pesnik in nekdanji župan Občine Dolina Boris Pangerc. Tako je med drugim povedal: »Če se malo globlje zamislimo, ima spomin oziroma spominjanje v človekovem življenju eno središčnih vlog; določa mu odnos do preteklosti in je eden od temeljev etične zasnove našega vedenja. S spominom prenašamo modele življenja iz preteklosti v sedanjost in jih prilagajamo našemu sodobnemu ravnanju. S spominjanjem dajemo našim miselnim vzorcem podlago za zgledovanje pri naših prednikih, ki so s svojo moralno avtoriteto zaznamovali svoj čas ali celo zgodovinsko obdobje. Spomin na naše najbližje in najdražje, ki jih ni več med nami, nam omogoča duhovni stik z njimi daleč nazaj v preteklost ali pa trenutno ponovno podoživljanje njihove prisotnosti v našem krogu brez njih.«

Komemoracija 2024 01Foto: Občina Ankaran

Podžupanja Barbara Švagelj, ravnateljica OŠV Ankaran Željka Adamčič ter Elda Fras iz Združenja borcev Ankaran so skupaj položile vence ob spominska obeležja, vsi prisotni so se nato z minuto molka poklonili vsem preminulim.