Pojdite na vsebino

Štabna vaja Neurje 2024

Štabna vaja Neurje 2024 - maj
člani štaba Civilne zaščite Ankaran teoretično izvajali dodeljene naloge, izzive, iskali rešitve in izvajali zaščitne ukrepe. (Foto: Občina Ankaran)

V Ankaranu, kot tudi v preostalih treh istrskih občinah, je bila včeraj izvedena Štabna vaja Neurje 2024, namenjena oceni pripravljenosti regijskega in občinskih štabov civilne zaščite za ukrepanje ob pojavu nevihtne celice z močnim vetrom in nalivi.

Scenarij je predvidel približevanje neurja iz smeri Italije proti našim krajem. Ob dopoldanski močni okrepitvi nevihtne celice je ARSO oranžno opozorilo spremenil na rdeče. Malo po 17. uri je neurje najprej udarilo na območju Pirana in se nato v slabe pol ure pomaknilo čez vse ostale občine ter pri tem povzročilo številne nevšečnosti. V Občini Ankaran je scenarij predvidel preglavice zaradi poplav na regionalni cesti proti Debelemu rtiču ter poplavljanje objektov MZL in Centra Draga.

Štabna vaja Neurje 2024 - shemaPo scenariju je prišlo do preglavic na regionalni cesti na Debeli rtič in do poplavljanja objektov MZL in Centra Draga. 

V okviru vaje so člani štaba Civilne zaščite Ankaran teoretično izvajali dodeljene naloge, izzive, iskali rešitve in izvajali zaščitne ukrepe, pri čemer jih je nadzirala inšpektorica za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami iz Ministrstva za obrambo RS.

Teoretičnemu bo sledil tudi praktični del vaje Neurje 2024, ki bo izveden predvidoma jeseni.