Pojdite na vsebino

Svoboda umetnosti

V četrtek, 6. februarja, je v telovadnici Osnovne šole Ankaran potekala slovesnost ob Prešernovem dnevu. Tokratna rdeča nit je bila »umetnost osvobaja«, saj kultura predstavlja eno izmed zadnjih družbenih sfer, ki se uspešno upira uniformizmu in mnogokrat nastavlja ogledalo sistemu.





 

Dogodek je odprl mladinski pevski zbor z uglasbitvijo Prešernove »Kam«, nato pa sta goste pozdravili podžupanja Barbara Švagelj in ravnateljica Željka Ličan Adamčič.

Prešernov dan v Ankaranu, 6. 2. 2020 (foto: Aleš Logar) 

Šestošolci so nas znova popeljali skozi plodno Prešernovo življenje, mladi talenti pa so ob spremljavi pevskega zbora s slovensko priredbo dela argentinskega glasbenika in aktivista Horacia Guaranya »Če utišate pevca« opozorili na moč sporočil, ki jih umetniki vpletajo v svoje delo, in na njihovo vlogo glasu manj slišanih in prezrtih. 


Ni ga močnejšega orožja, kot je moč besed na pravem kraju ob pravem času. (Foto: Aleš Logar)

Otroci so se z recitacijami poklonili tudi dvema velikanoma slovenske književnosti; Josipu Murnu – Aleksandrovu in Dragotinu Ketteju. Slavnosti govorec je bila ena izmed osrednjih igralskih osebnosti pri nas, dobitnik Borštnikove in Severjeve nagrade ter Prešernov nagrajenec, Aleš Valič, ki je predstavil tudi svojo interpretacijo Prešernove Zdravljice. Kulturno popotovanje pa je s svojim nastopom zaokrožila glasbenica Tinkara Kovač.