Pojdite na vsebino

Tretji razpis za dodelitev štipendij za vse dijake iz občine Ankaran

Dijaki štipendije 1
Vlogo za dodelitev štipendije lahko dijaki oddajo do 9. septembra 2024. (Foto: Pexels)

Z današnjim dnem je objavljen nov javni razpis za občinske dijaške štipendije, na katerega se je mogoče prijaviti do 9. septembra, konec septembra pa bo sledil še razpis za dodelitev štipendij študentom.

Občina Ankaran je pred dvema letoma s sprejetjem odloka uvedla podeljevanje štipendij za vse dijake in študente iz občine Ankaran, ki se izobražujejo v Republiki Sloveniji ali tujini in izpolnjujejo pogoje iz odloka. V preteklem šolskem oziroma študijskem letu je Občina Ankaran dodelila 143 univerzalnih občinskih štipendij, kar je 14 več kot leto poprej. V minulem letu je občinsko denarno podporo tako prejemalo 80 dijakov in 63 študentov. Dijaki so skupno prejeli 92.822 evrov, študenti pa 191.684 evrov. Za podporo študiju mladih Ankarančanov je bilo tako skupno namenjenih 284.506 evrov (leto pred tem 232.836 evrov).

Prijave do 9. septembra

S ciljem spodbujanja izobraževanja, povečanja dostopnosti in doseganja višje ravni izobrazbe, izboljšanja zaposljivosti ter aktivnega vključevanja mladih v lokalno okolje so za podporo dijakom v šolskem letu 2024/2025 razpisane štipendije v skupni vrednosti do 165.000 evrov. Razpisna dokumentacija je objavljena na spletni strani Občine Ankaran. Vlogo za dodelitev štipendije lahko dijaki oddajo od danes, 23. avgusta, do 9. septembra 2024. Oddajo jo lahko osebno, s priporočeno pošto ali preko elektronske pošte na naslov stipendije@obcina-ankaran.si

Posebna pisarna za pomoč vlagateljem

Ker je štipendiranje Občine Ankaran posebnost v slovenskem prostoru, je občina za boljše razumevanje razpisnih pogojev in meril ter za lažjo prijavo tudi letos odprla posebno pisarno. Ta je na voljo v občinskih prostorih na Regentovi ulici 2 v času uradnih ur, in sicer ob ponedeljkih in petkih od 8. do 12. ure ter ob sredah od 8. do 12. ure ter od 14. do 17. ure. V pomoč vlagateljem je na spletni strani občine objavljen tudi nabor dvajsetih najpogostejših vprašanj in odgovorov.

Štipendija Občine Ankaran je edina štipendija v Sloveniji, ki je namenjena prav vsem dijakinjam in dijakom ne glede na njihov učni uspeh ali tekmovalne rezultate in je združljiva z vsemi drugimi štipendijami. Dijaki jo prejemajo vseh 12 mesecev v letu. Višina osnovne dijaške štipendije je 10 točk, pri čemer vrednost ene točke za štipendijo ostaja enaka kot v minulem letu, to je 1,10 evra. Osnovno višino štipendije pa lahko dijaki višajo z dokazili o učnem uspehu, dosežkih na različnih področjih, družbeni angažiranosti in deficitarnosti poklicev, za katere se šolajo.

Informacije v zvezi z razpisom dijaki dobijo na Oddelku za družbene dejavnosti Občine Ankaran prek elektronskega naslova stipendije@obcina-ankaran.si oziroma na telefonski številki: 051 288 721.