Pojdite na vsebino

Uspešno izvedena regijska vaja Neurje 2024

Neurje 2024 03
V okviru vaje so gasilci in reševalci posredovali v prometni nesreči, ki se je po scenariju zgodila na Vinogradniški poti v Ankaranu. (Foto: Občina Ankaran)

Koprska izpostava Uprave RS za zaščito in reševanje je v sodelovanju z gasilci in občinami včeraj organizirala regijsko vajo Neurje 2024. Scenarij je predvidel neurje z močnim vetrom in dežjem, ki se iz Pirana v pol ure pomakne čez vse štiri občine ter povzroči naravne in druge nesreče.

V Ankaranu je po scenariju prišlo do treh dogodkov, ki so terjali intervencije. Gasilci GB Koper (in za njimi reševalci) so prihiteli na prizorišče prometne nesreče na Vinogradniški poti, kjer sta v prevrnjenem vozilu ostala ukleščena dva poškodovanca. Gasilci so ju s tehničnim posegom osvobodili iz oklepa pločevine, nakar so jih reševalci zdravstveno oskrbeli.

Neurje 2024 06Foto: Občina Ankaran

Neurje 2024 08Foto: Občina Ankaran

Istočasno je neurje z močnimi padavinami povzročilo poplavljanje na območju Centra za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič Draga na Debelem rtiču. Na pomoč sta prišli  ekipi PGD Hrvatini in Civilne zaščite Občine Ankaran, ki sta poskrbeli za evakuacijo varovancev centra in njihovih skrbnikov v Hotel Adria Ankaran, vdiranje vode v prostore centra pa so uspešno ustavili s postavitvijo protipoplavnih baraž.

Neurje 2024 09Foto: Občina Ankaran

V sklopu vaje je na ankaranskem koncu prišlo še do plazu na Razgledni poti nad Ortopedsko bolnišnico Valdoltra, kjer je bila v intervencijo vključena ekipa Cestnega podjetja Koper.

Drugod po Istri so se odločili za nekoliko drugačne scenarije; na piranskem koncu so gasili požar na morju, v Izoli so se osredotočili na sanacijo onesnaženja morja z nevarno snovjo, na Koprskem pa so usmerili intervencijske sile v Dol pri Hrastovljah, kjer je po scenariju prišlo do železniške nesreče z izlivanjem nevarne snovi, kar je med drugim terjalo evakuacijo tamkajšnjih prebivalcev.

Vodja koprske izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Rok Kamenšek je na predstavitvi pred začetkom vaje poudaril, da so jo organizirali z namenom, da se uskladi delovanje vodstva intervencije pri izvajanju operativnih nalog ter krepi sodelovanje in koordinacija med gasilskimi enotami, policijo ter organi različnih civilnih zaščit, poudarek pa je bil tudi na komunikaciji med vodjo intervencije in udeleženimi reševalnimi enotami. V vaji je sicer skupno sodelovalo približno 240 udeležencev.

Nadzornica, ki je spremljala delo v štabu ankaranske civilne zaščite, je ocenila, da so bile naloge dobro opravljene, z opaznim napredkom v primerjavi s štabno vajo, izvedeno pred nekaj meseci.