Pojdite na vsebino

V Ankaranu topel sprejem za Vojka Gašperuta – Gašperja in njegove Primorske vedute

Gašperut pevci 2
Odprtje razstave so s spremljevalnim glasbenim programom popestrili članice in člani pevske skupine Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Koper. (Foto: Občina Ankaran)

V Medgeneracijskem središču Ankaran (MSA) so od včeraj na ogled likovne umetnine Vojka Gašperuta – Gašperja, mednarodno uveljavljenega primorskega slikarja tetraplegika, ki slika z usti.

Obiskovalci sinočnjega odprtja razstave so Vojka Gašperuta – Gašperja v velikem številu toplo sprejeli, on pa se jim je oddolžil s prekrasnimi upodobitvami primorske krajine in s pomembnim sporočilom. Slikar brez zadržkov govori o svojem nesrečnem skoku v vodo izpred 57 let, ki ga je prikoval na invalidski voziček in mu tako za vedno spremenil življenje. »A morda ni neuspeh, da se je takrat to zgodilo,« je nagovoril zbrane. »Pravzaprav je dejstvo, da sem tetraplegik, priložnost, ki jo moram izkoristiti, zato da ljudem, zlasti tistim, ki se počutijo odrinjene, prinesem sporočilo: to sem jaz, tudi če sem na vozičku, lahko delam. Lahko slikam, lahko si zgradim hišo, na dvorišču parkiram tri avtomobile in lahko celo pripravim fešto za 40 let invalidnosti,« je nasmejal občinstvo. »Invalidnost ni razlog, da obupaš nad življenjem, vedno imaš možnost, da narediš kaj iz sebe,« je poudaril.

Gašperut KrisOdprtja razstave se je udeležil tudi mali junak slovenskih src Kris Zudich. (Foto: Občina Ankaran)Obiskovalcem je izrazil veselje in hvaležnost, da so prišli pogledat njegova slikarska dela. In imeli so kaj videti! Osrednji prostor Medgeneracijskega središča Ankaran se je namreč spremenil v pravcato galerijo, polno krasnih upodobitev primorske krajine. Gašperut je bil rojen v Breginjskem kotu, a se je kot desetletnik z družino preselil v slovensko Istro, in prav tu že več kot 50 let črpa navdih za svoja slikarska dela. Med razstavljenimi v MSA prevladujejo prizori iz solin, bodisi strunjanskih bodisi sečoveljskih, ki se družijo z drugimi avtorjevimi pokloni vedutam slovenske Istre ter z barvitimi upodobitvami krasa.

Gašperut slikeVojko Gašperut je bil vesel številnih pozdravov in pohval. (Foto: Občina Ankaran)

Gašperut občinstvoOdprtje razstave Primorske vedute je bil eden najbolje obiskanih dogodkov doslej v Medgeneracijskem središču Ankaran. (Foto: Občina Ankaran)

Gašperut travaS sliko Trave se je Vojko Gašperut - Gašper leta 2016 predstavil tudi v pariškem Salonu lepih umetnosti. (Foto: Občina Ankaran)

Na odprtju razstave, ki so ga s spremljevalnim glasbenim programom popestrili člani pevske skupine Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Koper, je Gašperutovo delo predstavila in strokovno ovrednotila likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn. Posebno pozornost je namenila sliki Trave, ki je obiskovalce pozdravila ob vstopu v MSA. S to sliko, ki velja za njegov ustvarjalni presežek, se je namreč Gašperut, ki je že 20 let dejaven v mednarodnem združenju slikarjev, ki slikajo z usti ali nogami, decembra 2016 predstavil 155. mednarodni razstavi Le Salon des Beaux Arts v Parizu.


Razstava Primorske vedute bo v Medgeneracijskem središču Ankaran na ogled do 5. junija 2024.