Pojdite na vsebino

V Ankaranu uspešno izvedena vaja z reševalnimi psi

Reševalna vaja psi 02
Med iskanjem pogrešanih stanovalcev. (Foto: Urška Drofenik, ERPS)

Minulo soboto, 21. septembra, je v Ankaranu potekala obsežna vaja "Iskanje pogrešanih ob letalski nesreči – Ankaran 2024", ki jo je organizirala Komisija za šolanje reševalnih psov pri Kinološki zvezi Slovenije (KZS).

Vaja, ki je služila preverjanju pripravljenosti operativnih enot za iskanje ponesrečencev izpod ruševin (ERPS), je potekala v sodelovanju z več prostovoljnimi gasilskimi društvi in drugimi reševalnimi službami.

Vaja se je začela v zgodnjih jutranjih urah, ko je po scenariju na območju Ankarana strmoglavilo letalo. Ob nesreči je letalo deloma porušilo večstanovanjsko hišo, nekateri potniki pa so padli na bližnjo gradbeno deponijo. Poleg poškodovanih potnikov so bili med pogrešanimi tudi stanovalci hiše. Reševalci enote ERPS so se na lokacijo nesreče prepeljali po morju s čolnom, nato pa nadaljevali pot peš in s tovornjakom, da so dosegli območje nesreče. Zaradi močno oviranega prometa je bil dostop reševalnih ekip do kraja nesreče zahteven, kar je dodatno otežilo intervencijo.

Na vaji so sicer sodelovale različne enote, poleg ERPS še JZGB Koper, PGD Dekani, PGD Hrvatini, PGD Babiči, PGD Pobegi-Čežarji, RKS Koper, skavti iz stega Ankaran 1, Uprava RS za zaščito in reševanje in Slovenska policija. Glavni cilji vaje so bili preveriti delo enot ERPS, sodelovanje s prostovoljnimi gasilskimi društvi ter usklajenost vseh struktur zaščite in reševanja.

Vaja je trajala približno 20 ur in vključevala različne naloge, kot so aktivacija enot, zbiranje informacij, postavitev baze, načrtovanje in vodenje intervencije, iskanje ponesrečencev ter nudenje prve pomoči in transport poškodovanih. Poudarek je bil na preverjanju in izboljšanju postopkov med reševalno akcijo, vključno s komunikacijo med enotami in tehnično podporo.

Ekipe so uspešno vzpostavile bazo, koordinirale iskanje ter našle in oskrbele vse ponesrečence. Vzporedno so preizkusile sistem aktivacije članov enot ter organizacijo reševalne akcije na težko dostopnem območju. Gasilci JZGB Koper so pripravili vrvno tehniko in dvigala, s katerimi so reševalci vstopili v porušeno stavbo, kjer so s pomočjo reševalnih psov našli še preostale pogrešane osebe.

Vaja je bila uspešno zaključena z vsemi predvidenimi cilji, s čimer so sodelujoče enote pridobile dragocene izkušnje in potrdile svojo pripravljenost za morebitne resnične nesreče večjega obsega.

Reševalna vaja psi 01Gasilci so z vrvno tehniko psa dvignili v prvo nadstropje stanovanjskega objekta, kjer je ekipa ERPS nadaljevala iskanje. (Foto: Urška Drofenik, ERPS)