Pojdite na vsebino

Psihosocialna podpora vsem, ki se znajdejo v duševni stiski

Občina Ankaran vse občane, ki bi se želeli pogovoriti o svojih občutkih, z namenom lajšanja tesnobe in zaskrbljenosti, vabi, da se obrnejo na sodelavce nevladnih humanitarnih organizacij Ozara Slovenija in ŠENT, ki v teh dneh nudita podporo vsem, ki se znajdejo v duševni stiski.

Četudi pristojne inštitucije, državne in občinske službe z vso resnostjo in skrbnostjo pristopajo k zajezitvi širjenja nevarnega koronavirusa in organizaciji vsega potrebnega za oskrbo prebivalstva, prisotnost epidemije v ljudeh neobhodno vzbuja tudi strah, negotovost, včasih tesnobo. Ko nastopijo tako negotovi časi, po navadi najprej poskrbimo za reorganizacijo delovnih aktivnosti, nabavo zadostnih živil in drugih potrebščin, večkrat pa pozabimo na bistvo človeka – njegovo duševno stanje, ki je v takšnih situacijah na dodatni preizkušnji.

Občina Ankaran poziva vse občane, ki bi se želeli pogovoriti o svojih občutkih, z namenom lajšanja tesnobe in zaskrbljenosti, da se obrnejo na sodelavce nevladne humanitarne organizacije Ozara Slovenija, ki v teh dneh nudijo podporo vsem, ki se znajdejo v duševni stiski, tako osebam z že prepoznanimi duševnimi motnjami kot vsem ostalim občanom, ki se zaradi novonastale situacije soočajo z občutki duševnega nelagodja in bi se želeli pogovoriti s strokovnjaki s področja duševnega zdravja. V duhu prizadevanj za preprečevanje in obvladovanje širjenja okužb zaradi novega koronavirusa v tem času psihosocialno pomoč in informiranje nudijo preko telefona in elektronske pošte. Pokličete jih lahko od ponedeljka do petka med 8. in 15. uro na telefonski številki 070 550 704 ali 05 66 21 830 ali jim pišete na elektronski naslov: iz@ozara.org.

Prav tako se občani lahko obrnejo na nevladno humanitarno organizacijo ŠENT - Slovensko združenje za duševno zdravje, ki že več let v Kopru že več let  izvaja program Dnevni center. Program je namenjen osebam s težavami v duševnem zdravju oz. tistim v trenutni duševni stiski, svojcem in prijateljem oseb s težavami v duševnem zdravju in vsem drugim, ki jih zanima področje duševnega zdravja. V času epidemije, soočanja z izjemno zahtevno situacijo, ki s seboj prinaša veliko negotovosti, strahu in stisk, Šent Koper izvaja telefonsko svetovanje in nudenje osnovne psihološke podpore prebivalcem v lokalni skupnosti. Telefonska podpora se odvija v obliki razbremenilnih pogovorov, ni pa namenjena psihoterapevtski ali psihiatrični obravnavi. Dosegljivi so med 9. in 15. uro na tel. številki 05 662 14 84 ali e-pošti tina.nanut@dc.sent.si . Nasvete in navodila najdete tudi na spletni strani: www.sent.si

Brezplačno pomoč po telefonu ponuja tudi društvo Center za psihoterapijo in psihosocialno pomoč Koper, ki  je v tem obdobju na voljo občanom, ki tako ali drugače doživljajo stiske v zvezi z novonastalo situacijo COVID-19. Da bi to obdobje vsi skupaj čim lažje prebrodili, so njihovi psihoterapevti in svetovalci, člani društva, na razpolago za brezplačne pogovore (po telefonu ali skypu). Storitev ponujajo prvenstveno občanom Obalno-kraške regije, prednost pa imajo socialno šibki občani in vsi tisti, ki v tem času delajo zato, da življenje teče dalje, in osebe, ki so v izolaciji, osamljene in/ali doživljajo stisko zaradi obolelosti. 

Društvo sestavlja 21 sodelujočih psihoterapevtov in svetovalcev; vsi direktni kontakti posameznih psihoterapevtov in svetovalcev društva, ki ponujajo pomoč, so dostopni na spletni strani društva: https://drustvocppk.wixsite.com/cppk