Pojdite na vsebino

Srečanje nadarjenih in njihovih učiteljev

UP Pedagoška fakulteta vabi na srečanje »Spodbujanje nadarjenih v ustvarjalnost in inovativnost«, ki bo v Ankaranu od 20. do 22. oktobra 2021, pod strokovnim vodstvom UP PEF in UMMI, Zavoda za izobraževanje Koper, ki ima dvajsetletne izkušnje pri izvedbi taborov za nadarjene otroke.

Vsestranski razvoj talentov je nosilni steber naše prihodnosti, človeškega razvoja in napredka na številnih področjih. Tega se zavedajo tudi UMMI, Zavod za izobraževanje Koper in Pedagoška fakulteta Univerze na Primorskem, ki pripravljata srečanje nadarjenih in njihovih učiteljev.

Srečanje z naslovom Spodbujanje nadarjenih v inovativnost in ustvarjalnost, ki bo potekalo od 20. do 22. oktobra 2021 v Adrii Ankaran in ga je podprl Javni štipendijski, razvojni, invalidski, preživninski sklad RS, je namenjeno učencem 9. razreda osnovne šole, vsem dijakom ter njihovim mentorjem in pedagoškim delavcem, ki delajo z nadarjenimi. Prijavijo se lahko tako učitelji z učenci oz. dijaki, pravijo lahko za svoje otroke oddajo tudi starši. Rok prijave je 31. maj 2021. 

Delo z nadarjenimi v vzgojno-izobraževalnem procesu je opredeljeno v slovenski zakonodaji in drugih programih podlagah za obogatitvene programe in dejavnosti v Republiki Sloveniji, ki pa so dokaj skope. Ker je v Sloveniji veliko šol, ki inovativno in predvsem samoiniciativno posegajo v ta proces, obstaja veliko različnih dobrih praks pri delu z nadarjenimi.

S projektom organizatorji želijo ozavestiti in implementirati, širiti primere dobre prakse med vsemi šolami ter mentorji v Sloveniji. Povezali se bodo tudi z Univerzo iz Kentuckyju (ZDA), ki že vrsto let izvaja tabore za nadarjene in izobraževanja za njihove mentorje, ameriškm profesorem Diegom Klabjanom z Univerze Northwestern (ZDA) ter ameriškim znanstvenikom Anžetom Slosarjem, ki dela v Brookhaven National Laboratoy (ZDA), in je bil udeleženec tabora UMMI tabora kot učenec in kasneje kot mentor.

Na srečanju bodo udeleženci raziskovali uveljavljene dobre prakse, ki jih izvajajo različne institucije oz. mentorji. Organizirane bodo aktivne delavnice, ogledi slovenske obale, pogovori z umetniki in raziskovalci, srečanje z ameriškimi partnerji, dogodek pa se bo zaključil s strokovnim posvetom in racionalizacijo vsebin javnosti.

Gre za pomembno socialno integracijo nadarjenih in talentiranih ter zadovoljevanju njihovih temeljnih intelektualnih, socialnih in emocionalnih potreb.