Pojdite na vsebino

Prvi podzemni ekološki otok v Ankaranu

Občina Ankaran je postavila prvi podzemni ekološki otok v kraju s kar osmimi sodobnimi, podzemnimi zabojniki. Nova pridobitev, postavljena v okviru prenove parkirišča za trgovino v središču kraja, je sodobna in nadomešča predhodni ekološki otok.

Ureditev je bila izvedena v sklopu projekta izgradnje novega parkirišča za trgovino v središču naselja, ko so bili poleg 18 novih parkirnih mest urejeni prvi podzemni ekološki otok, meteorna kanalizacija, podporni zid in javna razsvetljava.

Prvi vkopani ekološki otok v Ankaranu je postavljen v središče kraja, za trgovino (foto: Občina Ankaran)

Nov ličen podzemni ekološki otok z 8 podzemnimi zabojniki nadomešča predhodni otok s 23 1000-litrskimi zabojniki na enaki lokaciji za trgovino. Namenjen je prebivalcem Jadranske ceste 42 ter Regentove ulice 2, 2b, 4a in 4b, lahko pa ga uporabljajo tudi drugi stanovalci, ki stanujejo v bližini. Gre za prvi ekološki otok v Ankaranu, ki je skrit očem in zagotavlja bolj urejen javni prostor. V primerjavi s klasičnim ekološkim otokom ima podzemni ekološki otok številne prednosti: zavzame manj prostora, manj je neprijetnih vonjav, zaradi zbiranja pod zemljo je bistveno lepšega videza, omogoča bolj urejeno in čisto javno površino, ima nižji zunanji del, zato ga lažje uporabljajo tudi starejši, otroci in invalidi. Večja prostornina zabojnikov omogoča tudi manjše število odvozov, s tem pa se zmanjšuje tudi hrup, ki ga povzročajo tovornjaki ob odvozu.

Novi zabojniki so označeni enako, kot vsi ostali na običajnih ekoloških otokih: rjava barva predstavlja zabojnik za biološke odpadke, rumena za mešano komunalno embalažo (plastično in kovinsko), rdeča za papir in karton, zelena za steklo ter črna za preostanek odpadkov, ki ne sodi v nobeno izmed ločenih frakcij.

V okviru novega vkopanega ekološkega otoka je 8 podzemnih zabojnikov za ločeno zbiranje odpadkov. (foto: Občina Ankaran)

Izvajalec del je bila na javnem razpisu izbrana družba Grafist d.o.o.; strošek investicije znaša 80.400 evrov brez ddv. Upravljanje novega ekološkega otoka je prevzela Marjetica Koper.

Uporaba novega ekološkega otoka je še en izmed korakov k odgovornemu ravnanju in večji skrbi za skupno dobro okolja. Občina Ankaran zato vljudno prosi občane, da so še posebej pozorni na dosledno ločevanje in odlaganje odpadkov ter se obenem zahvaljuje vsem, ki pomagajo ohranjati čisto in urejeno občino Ankaran.