Pojdite na vsebino

2. februar: Svetovni dan mokrišč

7zaliv-sv-jernejfoto-manuel-kalman
Mokrišča so naši zavezniki v boju proti podnebnim spremembam. Na sliki Zaliv Sv. Jerneja. Foto: Manuel Kalman

Mokrišča so ekosistemi, ki združujejo značilnosti kopnih in vodnih ekosistemov. So območja, kjer občasno ali stalno zastaja voda.

Ko govorimo o mokriščih, najprej pomislimo na močvirja, jezera in lagune. K mokriščem pa spadajo tudi območja plitvega obalnega morja, kot je na primer zaliv Sv. Jerneja in morsko obrežje pri Sv. Katarini. 

Najbolj ogroženi ekosistemi

V zadnjih 50 letih je na svetu izginilo kar 35 % vseh mokrišč. Spadajo med najbolj ogrožene ekosisteme pri nas in v svetu. Zaradi človekovih posegov, ki mokrišča uničuje z izsuševanjem ali zasipavanjem, regulacijo vodotokov in utrjevanjem brežin ali obal, sekanjem obvodnega rastja, s spreminjanjem vodnega režima, prekomernim odvzemanjem vode in onesnaževanjem, ti ekosistemi propadajo in izginjajo.  

Zakaj je pomembno, da mokrišča ohranjamo in obnavljamo?

Mokrišča igrajo pomembno vlogo predvsem pri ohranjanju biodiverzitete, neposredno pa prispevajo tudi pri preskrbi s čisto vodo, skladiščijo ogljik, blaženju poplav in neviht, zagotavljajo preživetje ljudi, spodbujanju eko-turizma in navsezadnje izboljšujejo kvaliteto življenja in dobro počutje.