Pojdite na vsebino

Obetaven začetek sopotnikov v Ankaranu

Sopotniki v Ankaranu
Namensko vozilo za potrebe sopotnikov je zagotovila Občina Ankaran. (Foto: Zavod Sopotniki)

26. novembra smo v Zavodu Sopotniki – v sodelovanju z Občino Ankaran – začeli izvajanje storitve brezplačnih prevozov za starejše.

Sopotniki starejšim zagotavljamo mobilnost ter s tem dostop do javnih in drugih storitev; olajšamo jim pot k zdravniku, v trgovino, na obisk, na kulturno prireditev ipd. V mesecu novembru so potekale pripravljalne aktivnosti – za delo smo usposobili koordinatorko enote in prvo skupino prostovoljcev.

Sopotniki niso taxi služba

Na telefonski številki 041 77 11 77 je od ponedeljka do petka od 8. do 16. ure na voljo koordinatorka enote Barbara Krašovec, ki se vam prijazno javi in sprejme vašo rezervacijo. Prosimo, da svojo željo po prevozu sporočite čim prej; takoj, ko veste, da boste prevoz potrebovali. Sopotniki ne delujemo kot taxi, za prevoze se je treba naročiti teden ali vsaj nekaj dni vnaprej. Ob klicu pa povejte: kdaj bi želeli potovati, kam, koliko časa bo opravek trajal in ali pri tem potrebujete spremstvo prostovoljca.

Na dan prevoza vas pride prostovoljec iskat na dom. Prostovoljci so različnih starosti in poklicev, a vsi svoje delo opravljajo z dobro voljo, prijaznostjo in spoštovanjem. Prevoz tako postane več kot prevoz. Od ponedeljka do petka vsak dan za krmilo namenskega vozila, ki ga je zagotovila Občina Ankaran, sede drug prostovoljec in vas zapelje od Ankarana do Pirana.

Kako je potekal prvi dan? 

Koordinatorka Barbara se je skrbno javljala na telefon. Presenečena je bila nad tem, da so bili starostniki dobro obveščeni o načinu dela Sopotnikov. Z veseljem so se vpisali v bazo uporabnikov in se skrbno naročali. Nekateri starostniki so se tudi osebno zglasili v pisarni koordinatorke na Občini Ankaran. Bili so hvaležni, navdušeni in pripravljeni za nadaljnje sodelovanje.

Vabimo vas, da nas pokličete in nam zaupate svoje poti, na katerih vas z veseljem spremljamo. Vabimo pa tudi vse tiste, ki bi želeli pomagati in postati naši prostovoljci.

Zavod Sopotniki