Pojdite na vsebino

Odpadli delci pnevmatik naj bi prispevali tretjino mikroplastike v okolju

avtomobili in pnevmatike
Foto: Pexels.com

Potrošniške organizacije in avtomobilski klubi ob testih pnevmatik ocenijo tudi njihovo obrabo, pri tem upoštevajo debelino profila. Pri zadnjem testu Avtomoto zveze Slovenije (AMZS) je sodelovala tudi Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS). Izračunali so, koliko gumenih delcev odpade z gum med vožnjo.

Test je pokazal, da avtomobili z velikimi platišči hkrati povečujejo lastniške stroške in onesnaževanje s trdnimi delci, saj se večje pnevmatike bolj obrabljajo. Na AMZS so ob tem izpostavili, da so z vidika obrabe pnevmatik manj učinkoviti tudi električni avtomobili. »Čeprav nimajo izpuha, zaradi velike lastne teže in obilice motornega navora bolj obrabljajo pnevmatike in posledično izpod koles pridelajo več gumenih delcev,« so pojasnili v sporočilu za javnost. Na večjo obrabo pnevmatik vplivajo tudi topografske značilnosti cest, vreme, temperatura ozračja, masa avtomobila ter hitrost in slog vožnje.

Večje pnevmatike se bolj obrabljajo

AMZS pri tem potrošnikom svetuje, naj pravočasno zamenjajo zimske in letne pnevmatike, saj temperatura okolja in cest močno vpliva na obrabo. Priporočajo tudi umirjeno vožnjo brez sunkovitega pospeševanja in zaviranja.

»Ob nakupu avtomobila se raje odločite za model, ki ima manjše pnevmatike, saj se večje bolj obrabljajo. Pri nakupu bodite pozorni na obrabo, seveda pa ne za ceno učinkovitosti pnevmatik. Izogibajte se športnim pnevmatikam, te so bolj primerne za uporabo na dirkališču,« pa okoljsko ozaveščenim kupcem predlaga Boštjan Okorn z ZPS.

V ZPS sicer izpostavljajo, da gre po podatkih berlinske tehnične univerze pri tem večinoma za velike delce, ki ne lebdijo dolgo v zraku in ne zaidejo globoko v dihalne poti. Se pa kopičijo na cestah in ob njih ter ob padavinah odtečejo z vodo, zato lahko povzročijo tudi onesnaženje vode z mikroplastiko.

ZPS predlaga, da bi morali vsaj v vodovarstvenih območjih urediti zaprt sistem odvodnjavanja, bankine in zemljo blizu ceste, kjer se majhni delci nalagajo, pa občasno postrgati in poskrbeti za ustrezno odlaganje. Tudi v tem primeru velja, da je onesnaženje treba preprečiti že pri viru, torej bi bilo treba čimbolj zmanjšati količino odpadlih delcev s pnevmatik.

Medobčinska uprava Istre, povzeto po www.deloindom.delo.si