Pojdite na vsebino

Požarna vaja na Osnovni šoli Ankaran

Današnje jutro je ankaranskim osnovnošolcem prineslo prav posebno doživetje. Namesto šolskega zvonca je malo po 8. uri zazvonil alarm, ki naznanja požar.

Šolsko osebje je poskrbelo za varno evakuacijo otrok na zbirno mesto pred šolo, kjer so počakali na prihod gasilcev in reševalcev, ki so iz gorečega šolskega poslopja rešili poškodovance in jim nudili prvo pomoč.

Požarna vaja OŠV 5Malo zatem ko se je iz šole pokadilo, so prihiteli gasilci. 

Na srečo ni šlo zares, pač pa za požarno vajo, ki jo je Osnovna šola Ankaran organizirala v sodelovanju s PGD Hrvatini, Gasilsko brigado Koper ter Civilno zaščito Ankaran, koprsko izpostavo Uprave RS za zaščito in reševanje, medobčinskim redarstvom, Policijsko postajo Koper in Območnim združenjem Rdečega križa (OZRK) Koper.

Požarna vaja OŠV 1Gasilcem so se kmalu pridružili tudi reševalci iz OZRK Koper.

Pred očmi šolarjev, navdušenih nad dogajanjem, so na šolsko dvorišče prihiteli gasilci in povlekli v notranjost šole cevi za gašenje požara. Šolsko osebje je medtem skrbelo za nadzor otrok na zunanjem zbirnem mestu. Gasilci so iz šole na nosilih prinesli poškodovance, ki so jih oskrbeli reševalci OZRK Koper. Ko so bili vsi na varnem, požar pa pogašen, se je vaja zaključila.


Požarna vaja OŠV 3Reševanje ponesrečenca

Da bi vajo lahko izvedli v kar se da »realnih« okoliščinah, nihče razen intervencijskih služb in vodstva šole nihče ni bil seznanjen z njo. »Požarne vaje, kakršno smo izvedli danes, so nadvse pomembne, zato da prepoznamo morebitne težave, ki bi nastopile v primeru, da bi šlo zares, in da te težave pravočasno odpravimo,« je povedal poverjenik civilne zaščite na OŠ Ankaran Miha Franca.


Ena od perečih težav, ki se je izkazala tudi danes in kliče po odpravi, je vsakodnevni prometni »zamašek« na šolskem parkirišču, kjer številni starši zjutraj odložijo otroke. Čeprav se minutni postanek sredi intervencijske poti marsikomu ne zdi omembe vreden prekršek, takšno početje zapira pot intervencijskim vozilom in bi lahko – v primeru, da ne bi šlo zgolj za vajo – ogrozilo gašenje požara in reševanje otrok.
Požarna vaja OŠV 4Na nedovoljene postanke na intervencijski poti pogosto opozarjajo tudi medobčinski redarji.