Teden slovenske hrane, ki spodbuja k uživanju domače, lokalno pridelane hrane, bomo tudi v Ankaranu v petek sklenili s slovenskim zajtrkom. Sestavljajo ga kruh, maslo, med, mleko in sadje slovenskega izvora.
Teden slovenske hrane je kot nadgradnjo že uveljavljenega tradicionalnega slovenskega zajtrka na pobudo več stanovskih organizacij s prvopodpisano Čebelarsko zvezo Slovenije vlada razglasila decembra lani. Njegov namen je podpora domačim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanje zavedanja in pomena domače samooskrbe, ohranjanja čistega in zdravega okolja, ohranjanja podeželja, varovanja kmetijskih zemljišč, seznanjanja mladih s postopki pridelave in predelave hrane ter spodbujanja zanimanja za dejavnosti na kmetijskem področju.
Krepitev zavesti o pomenu in kakovosti lokalne hrane se začne pri najmlajših, česar se dobro zavedajo tudi v Osnovni šoli in vrtcu Ankaran. Tej temi se že med tednom posvečajo tudi med poukom, v petek pa malčke v vrtčevskih igralnicah ter učence v šolski jedilnici čaka skupni slovenski zajtrk v znamenju sestavin domače pridelave.