Pojdite na vsebino

Tradicionalni slovenski zajtrk je otrokom šel v slast

OŠVA - slovenski zajtrk 1
Foto: OŠV Ankaran

Tudi v Osnovni šoli in vrtcu Ankaran je tako kot v drugih slovenskih izobraževalnih ustanovah zjutraj zadišalo po svežem mleku, polnozrnatem kruhu, medu in maslu, pod zobmi pa so zahrustala jabolka.

Na mize je skupaj s tradicionalnim slovenskim zajtrkom prišlo tudi sporočilo o pomenu zdrave, lokalno pridelane hrane.

OŠV - slovenski zajtrk 7Foto: OŠV Ankaran

Ankaranskim šolarjem so zjutraj zaželeli dober tek tudi trije gostje. Pozdravili so jih župan Gregor Strmčnik, predsednik Zadružne zveze Slovenije Borut Florjančič in predsednik Kmetijske zadruge Agraria Luka Parovel. »Naša odgovornost in dolžnost je, je da otrokom in mladim povemo in pokažemo kako pomembno je  spoštovanje slovenske hrane, njene kvalitete, bogate tradicije in čim večje uporabe lokalne hrane tako za razvoj podeželja, našega zdravja in tudi za varovanje okolja s kratkimi transportnimi potmi,« poudarja Florjančič, enako sporočilo pa sta otrokom posredovala tudi ostala dva gosta.

OŠV - slovenski zajtrk 6Foto: OŠV Ankaran

Tradicionalni slovenski zajtrk je medresorski projekt, v katerem sodeluje petnajst partnerjev, vodi ga Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Osnovni cilj projekta je podpora slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanje samooskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja. Projekt je v trinajstih letih postal dobro poznan in zagotovo pomembno prispeva k temu, da generacije otrok rastejo ob zavedanju pomena slovenskega kmetijstva in pridelave hrane.


Zadovoljni obrazi učenk in učencev, ki so si po prvi rezini kruha z maslom in medom privoščili še dodatek ali dva, so zgovorno pritrjevali modrim mislim, da je slovenska hrana ne le najbolj zdrava, pač pa tudi najbolj okusna.

Enako zadovoljni so bili tudi malčki v Vrtcu Ankaran, ki so se na slovenski zajtrk pripravljali ves teden. Pripravljali so pogrinjke, v družbi mojstra peka so zamesili kruh, v družbi čebelarja pa spoznavali, kako nastane med.

OŠV - slovenski zajtrk 4Foto: Občina Ankaran   OŠV - slovenski zajtrk 3Foto: Občina Ankaran  

OŠV - slovenski zajtrk 5Foto: Občina Ankaran


Z željo spodbuditi odgovorno prehransko verigo od njive do krožnika so stanovske organizacije čebelarjev, kmetov in njihovih zadrug pred letom dni na Vlado Republike Slovenije naslovile pobudo, da dan slovenske hrane preraste v teden slovenske hrane. Z brošuro Teden slovenske hrane vabijo tudi posameznike, ustanove in medije k podpori te pobude. Z »Recepti z okusi Slovenije« vabijo, da v tem tednu (od 13. do 19. novembra), ko obeležujemo dan slovenske hrane, tradicionalne slovenske jedi iz lokalnih sestavin umestite v osrčje jedilnikov – tako v javnih ustanovah, gostinskih obratih kot v toplini vašega doma. »Naj vsak grižljaj odseva bogastvo in raznolikost slovenskih polj in vrtov, travnikov, pašnikov, trajnih nasadov ter gozdov. Ker lahko samo s skupnim sodelovanjem krepimo slovensko podeželje in gospodarstvo, ohranjamo slikovito krajino in biotsko raznovrstnost ter zidamo zdravo prihodnost vseh nas,« pozivajo.