Pojdite na vsebino

V Ankaranu zaživela Policijska pisarna

V prostorih občinske uprave Občine Ankaran, Regentova 2, je zaživela Policijska pisarna Ankaran, ki je plod nadgradnje dobrega sodelovanja Policijske uprave Koper z lokalno skupnostjo Ankarana. Odprta je ob ponedeljkih in sredah med 9. in 12. uro. Njena naloga je predvsem svetovalna in preventivna.

Na sedežu občinske uprave Občine Ankaran je 4. julija 2022 zaživela Policijska pisarna Ankaran, Foto: Jakob Bužan

V zadnjih letih Občina Ankaran povečuje vlaganja v varnost 

Ankaran je kot tradicionalna turistična destinacija že od nekdaj, predvsem v poletnem času, zelo obiskana destinacija. Povečan obisk pa prinaša s seboj tudi povečana tveganja tako na področju prometne varnosti kot tudi na področju varnosti oseb in premoženja. Podpora policije v Ankaranu je bila doslej vodena iz policijske postaje Škofije, kjer je imel Ankaran rajonskega policista. V zadnjih letih se je zaradi povečanih potreb po varnosti vse bolj omenjala potreba po vzpostavitvi stalne prisotnosti policije v Ankaranu. Ne glede na to je Občina Ankaran zadnja leta v poletnem času že namenjala dodatna sredstva v zagotavljanje varnosti ljudi in varovanja premoženja prek vzpostavljanja  strokovnih varovalnih služb, s čimer občina povečuje varnost v kraju - varnost na javnih mestih, varnost občanov, obiskovalcev in premoženja. Kljub dodatni varnosti, ki jo občina zagotavlja v času poletne sezone, pa potreba po varnosti in preprečevanju zlonamernih dejanj, narekuje policijsko prisotnost skozi vse leto. 

Z željo po krepitvi zagotavljanja varnosti občanov in obiskovalcev Ankarana skozi celo leto, je Občina Ankaran v sodelovanju s Policijsko upravo Koper že nekaj časa aktivno iskala primerno rešitev. Razumevanje vodstva PU Koper in dobro sodelovanje slednje z lokalno skupnostjo Ankarana je tako botrovalo odločitvi, da se z julijem 2022 v Ankaranu odpre Policijska pisarna. 

4. julija 2022 je v Ankaranu zaživela Policijska pisarna

Policijska pisarna Ankaran s sedežem na občinski upravi Občine Ankaran, Regentova ulica 2, je po svoji lokaciji v središču Ankarana in po dostopnosti prijazna do občanov, obiskovalcev in ostalih uporabnikov policijskih storitev ter ustreza njenemu temeljnemu namenu sodelovanja z ljudmi. S tem želita Občina Ankaran in PU Koper zagotoviti primerno policijsko prisotnost ter neposredno zagotoviti višjo varnost v kraju. Policijska pisarna bo delovala vse leto, policist Policijske postaje Koper bo za stranke v pisarni prisoten ob ponedeljkih in sredah med 9. in 12. uro. Njene naloge so predvsem svetovanje in preventiva, sprejemanje obvestil in nudenje različnih informacij ter druga opravila, ki niso neposredno vezana na intervencijsko ukrepanje policije. Občani lahko v pisarni dobijo različne informacije in nasvete s področja dela policije, prijavljajo kazniva dejanja in prekrške, oddajajo vloge za javne prireditve in shode itd., medtem ko morajo za nujne primere še vedno poklicati na številko 113 ali Policijsko postajo Koper.

Policijska pisarna Ankaran je plod dobrega sodelovanja Policijske uprave Koper in lokalne skupnosti Ankarana, Foto: Jakob Bužan 

Svečane otvoritve so se udeležili župan Občine Ankaran Gregor Strmčnik, vodja Oddelka za javno varnost in zaščito Občine Ankaran Valdi Pucer, vodja Sektorja uniformirane policije Policijske uprave Koper Jure Griljc, namestnik načelnika Policijske postaje Koper Tomaž Škabar, vodja policijskega okoliša Mojca Dubrovič in policistka Sanja Dolinar. Župan Gregor Strmčnik je ob tem poudaril, da je prisotnost policistov v Ankaranu izjemno dobrodošla, še zlasti v času poletne turistične sezone, ko se število obiskovalcev kraja močno poveča. 

Prostore nove Policijske postaje sta uradno predala namenu župan Gregor Strmčnik in vodja Sektorja uniformirane policije Jure Griljc, Foto: Jakob Bužan 

 Glavna naloga policijske pisarne je predvsem svetovalna in informativna, Foto: Jakob Bužan