Pojdite na vsebino

Zasaditev prve lopate v projektu Čisto za Koper in Ankaran

bi8a6895jakobbužan1
Foto: Jakob Bužan

Z današnjim dnem je zaživelo prvo gradbišče Projekta Čisto za Koper in Ankaran, v okviru katerega bosta Mestna občina Koper in Občina Ankaran na poselitvenih območjih Bertoki, Škofije in Hrvatini zgradili manjkajoči del kanalizacijskega omrežja in nanj priključili skoraj 2.000 prebivalcev.

Začetek gradnje so z zasaditvijo prve lopate simbolično naznanili župan Občine Ankaran Gregor Strmčnik, župan Mestne občine Koper Aleš Bržan in direktor podjetja Ginex International Primož Ule, ki so ob tej priložnosti javnosti predstavili več informacij o projektu.

Župan Gregor Strmčnik je ob tem povedal, da so vlaganja v osnovno javno infrastrukturo, kot je kanalizacijsko omrežje, zaradi svoje kompleksnosti, administracije in stroškov politično manj zanimivi projekti, saj ni kaj dosti za pokazati in jih politično kratkovidni po navadi odrinejo na obrobje. To ne velja za Projekt Čisto za Koper in Ankaran, pri katerem je potrebno izpostaviti medobčinsko sodelovanje, saj taki infrastrukturni projekti niso vezani na administrativne občinske meje in je zato nujno skupno urejanje. "Sam projekt je evropsko zeleno naravnan, zato ker zasleduje osnovne smernice zaščite narave, ohranja biodiverziteto, skrbi za zaščito vode in je obenem tudi začetek postopnega, vendar doslednega ločevanja fekalne in meteorne kanalizacije v Občini Ankaran. Občina bo poleg ostalih sredstev, ki jih namenja kot partnerica, dodatnih 200.000 EUR namenila tudi vzporedni meteorni kanalizaciji.«

V Ankaranu se bodo dela izvajala v zaselku Kolombini, na Cesti na Prisojo, na delu Jadranske ceste, območju Poti na Brido in na delu Razgledne poti. Sočasno bo na območju Kolombinov, Ceste na Prisojo in delu Jadranske ceste urejena tudi meteorna kanalizacija, kar pa bo v celoti financirala Občina Ankaran. Skupno se bo v okviru projekta v Občini Ankaran na novo kanalizacijsko omrežje priključilo okoli 55 objektov in okoli 170 ljudi.

Mestna občina Koper in Občina Ankaran bosta v okviru naložbe zgradili 25 kilometrov fekalne in nekaj manj kot štiri kilometre meteorne kanalizacije, 14 črpališč in del nadomestnega vodovoda. Po zaključeni naložbi bo ukinjenih skupno 378 greznic in 81 malih komunalnih čistilnih naprav, na javno kanalizacijsko omrežje pa priključenih dodatnih 1.657 prebivalcev in 497 enot dejavnosti. S tem bo na vseh treh poselitvenih območjih dosežena 98-odstotna pokritost s kanalizacijskim omrežjem. 

Naložba je v celoti ocenjena na 15.780.378,91 evra, od katerih sta občini pridobili 7.278.501,14 evra nepovratnih kohezijskih sredstev in 1.284.440,86 evra sredstev državnega proračuna, razliko v višini 7.217.436,91 evra pa bosta krili sami (koprska 6.781.154,67 evra, ankaranska pa 436.282,24 evra).Občini sta za projekt, ki bo trajal dobri dve leti, pridobili 14 gradbenih dovoljenj, dela bo izvajalo na razpisu izbrano gradbeno podjetje Ginex International, d. o. o. v skupnem nastopu z GMW, d. o. o.   

Foto: Jakob Bužan