Pojdite na vsebino

10. oktober, svetovni dan duševnega zdravja

Svetovni dan duševnega zdravja
Letošnji svetovni dan duševnega zdravja je posvečen negi in ohranjanju duševnega zdravja na delovnem mestu. (Foto: Pexels)

Na predvečer svetovnega dneva duševnega zdravja, ki ga obeležujemo 10. oktobra, smo v Medgeneracijskem središču Ankaran pripravili predavanje psihoterapevtke Špele Podnar.

Magistrica psihosocialnega svetovanja in specializantka psihoterapije Špela Podnar je skozi predavanje z naslovom Kako skrbeti za lastno duševno zdravje predstavila različne tehnike samopomoči pri negi duševnega zdravja, kot so vaje sproščanja, prizemljitve in prisotnosti, v kasnejši diskusiji pa je odgovarjala na vprašanja obiskovalcev glede konkretnih primerov težav v duševnem zdravju.

Predavanje Špela Podnar 02Psihoterapevtka Špela Podnar je predstavila različne tehnike za nego lastnega duševnega zdravja. (Foto: Občina Ankaran)

»Čas je, da damo prednost duševnemu zdravju na delovnem mestu«

Osrednjo temo letošnjega svetovnega dneva duševnega zdravja sicer predstavlja geslo »Čas je, da damo prednost duševnemu zdravju na delovnem mestu«. Delo v neurejenih delovnih pogojih lahko namreč poslabša duševno in telesno zdravje zaposlenih. Slabo duševno zdravje zaposlenih za delovne organizacije pomeni nižjo produktivnost ter višje stroške zaradi bolniških odsotnosti in fluktuacije. Vse to pa posledično pomeni tudi višje finančne in socialne stroške za celotno družbo, so opozorili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Med najpomembnejša psihosocialna tveganja na delovnem mestu uvrščajo prekomerno obremenitev pri delu, prenizko stopnjo avtonomije, slabe odnose in slabo obveščanje o organizacijskih spremembah.

Ob svetovnem dnevu duševnega zdravja je trinajsti organizacij Obalno-kraške in Primorsko-notranjske regije združilo moči v pripravi Regijskega festivala duševnega zdravja v zdravstveni regiji Koper 2024. Festival ponuja pester nabor 20 brezplačnih dogodkov, namenjenih splošni in/ali strokovni javnosti. S sodelujočimi organizacijami si prizadevajo ozaveščati o pomenu duševnega zdravja ter omogočiti dostop do strokovnih vsebin, kulturnih doživetij in praktičnih dejavnosti za izboljšanje dobrega počutja.