Pojdite na vsebino

Avtizem ne izgine, treba se je naučiti živeti z njim

Avtizem - Patricija Lovišček
Avtizem je doživljenjsko stanje, ki ga ne zdravimo, temveč se učimo z njim živeti, je med drugim poudarila Patricija Lovišček na včerajšnjem predavanju v Medgeneracijskem središču.

Pred svetovnim dnem zavedanja o avtizmu, ki ga obeležujemo 2. aprila, smo v Medgeneracijskem središču Ankaran včeraj gostili direktorico Zavoda Modri december Patricijo Lovišček.

Na predavanju z naslovom Avtizem – kako ga prepoznati?, ki je bilo sofinancirano iz donatorskih sredstev Lions kuba Ankaran Istra in je bilo za obiskovalce brezplačno, je direktorica Zavoda Modri december Patricija Lovišček, defektologinja in mama otroka z Aspergerjevim sindromom, predstavila značilnosti te nevrološke motnje, ki se kaže kot posebnost v vedenju, ter njen vpliv na življenje oseb z avtizmom in njihovih družin. "Vesela sem, da imam možnost tudi laični javnosti predstaviti tematiko avtizma. Zato sem bila vabila izredno vesela in hvaležna za to možnost," je izpostavila.

Poudarila je, da je "otrokovo vedenje z avtizmom posebno oziroma atipično, ne pa nenormalno," ter da gre za kompleksno motnjo, ki terja interdisciplinaren pristop. Avtizem je doživljenjsko stanje, ki ga ne zdravimo, temveč se učimo z njim živeti, je med drugim povedala predavateljica, ki je zbranim predstavila več pojavnosti te motnje: klasični in visoko funkcionalni avtizem ter Aspergerjev sindrom. Ključnega pomena sta ozaveščenost o avtizmu in njegovo hitro prepoznavanje, saj le tako lahko osebam z avtizmom zagotovimo ustrezno pomoč in bolj kakovostno življenje, je še dejala Patricija Lovišček.

Zavod Modri december Koper je zasebni zavod, ki deluje z namenom ponuditi celovito podporno dejavnost osebam z avtizmom in Aspergerjevim sindromom, njihovim družinam ter strokovnim delavcem, ki se pri svojem delu srečujejo z otroki/osebami z avtizmom in Aspergerjevim sindromom. Že sedaj vabijo k svoji informativni stojnici, s katero bodo ob letošnjem svetovnem dnevu zavedanja o avtizmu prisotni v središču Kopra 30. marca in nato 2. aprila, ko napovedujejo tudi večerno brezplačno projekcijo filma na temo avtizma.

O včerajšnjem predavanju Patricije Lovišček bomo podrobneje poročali v prihodnji izdaji občinskega glasila Amfora.

Foto: Tilen Pajek