Pojdite na vsebino

Mirno morje, Pozejdonka!

Čoln Pozejdonka 2
Izplutje Pozejdonke iz koprske marine.

Čoln, s pomočjo katerega bodo naravovarstveni nadzorniki v Krajinskem parku Debeli rtič tudi na morju lahko bdeli nad spoštovanjem naravovarstvenega režima, je danes opravil svojo prvo plovbo in obenem dobil tudi ime.

»Pozejdonka naj bo!« je ime čolna danes obelodanila podžupanja Barbara Švagelj, ki je obenem tudi predstavnica Krajinskega parka Debeli rtič (KPDR). Čoln je KPDR namreč pridobil v okviru aktivnosti pri strateškem projektu Poseidone, ki je del programa Interreg VI-A Italija-Slovenija 2021-2027. Z njim bodo naravovarstveni nadzorniki lahko učinkoviteje obvarovali morski ekosistem pred neželenimi dejavnostmi, med katerimi so najpogostejše sidranje, nabiranje morskih organizmov in odmetavanje odpadkov. Znano je, da je pomemben del občutljivega morskega ekosistema severnega Jadrana tudi morska rastlina pozejdonka (Posidonia oceanika), edemit sredozemskega morja in hkrati tudi ena najbolj ogroženih vrst v njem.

Čoln Pozejdonka 15,3 metra dolg plastičen čoln opremljen z motorjem s 60 konjskimi močmi.

Čoln Pozejdonka 3Na poti "domov" ...

Iz koprske marine, kjer je na suhem domovala od jeseni, je Pozejdonka danes s podžupanjo Barbaro Švagelj ter naravovarstvenima nadzornikoma Ano Hace in Janijem Turkom na krovu danes priplula v svoj matični mandrač v Valdoltri.

Kot smo že poročali, je 5,3 metra dolg plastičen čoln opremljen z motorjem s 60 konjskimi močmi. Je plitvega ugreza, kar omogoča plutje do obale, opremljen je tudi s spustno sprednjo rampo. Ob nadzoru bo plovilo tako uporabno tudi za odstranjevanje večjih odpadkov z obale ali iz morja in za spremljanje stanja morskih habitatov ter monitoringa zavarovanih vrst.

Strošek plovila z motorjem in opremo je bil 31.249 evrov, od tega znaša sofinanciranje 80 odstotkov oziroma 24.999,20 evrov.


Čoln Pozejdonka 4Vplutje v mandrač Valtoltra

Fotografije: Občina Ankaran