Pojdite na vsebino

Dan zdrave šole v družbi parašportnikov

Dan zdrave šole 24 01
Učenci so se preizkusili v sedeči odbojki. (Foto: Občina Ankaran)

V Osnovni šoli in vrtcu Ankaran so včerajšnji Dan zdrave šole posvetili medgeneracijskemu druženju ter druženju s posebnimi gosti, ki so jim približali življenje in športno udejstvovanje ob prisotnosti določenih hib.

Občina Ankaran je od leta 2022 imetnica listine »Občina po meri invalidov«. Vzgoja ter odnos do invalidov in oseb s posebnimi potrebami se začne pri najmlajših, česar se dobro zavedajo tudi v Osnovni šoli in vrtcu Ankaran. Ob včerajšnjem Dnevu zdrave šole so tako medse povabili predstavnike Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Koper ter Zveze Sonček.

V družbi paraolimpijcev  Mire in Jordana Jakina so otroci spoznali sedečo odbojko in se tudi preizkusili v njej. Jordanova sta jim položila na srce, kako zelo pomembna je zadostna količina gibanja, ter jim razložila, da se je mogoče kakovostno gibati, tudi ko je prisotna invalidnost.

Učenci so bili deležni tudi prikaza igranja paranamiznega tenisa ter dejavnosti Medobčinske zveze slepih in slabovidnih Koper; od branja in pisanja v brajevi pisavi, specifičnih iger za slepe (šah, domino, govoreči pikado), do uporabe pripomočkov, kot so bela palica ter govoreče in brajeve ure, uporabe mobitela, tablice, računalnika …

Dan zdrave šole 24 03Foto: Občina Ankaran Dan zdrave šole 24 02Foto: Občina Ankaran


Dejavnosti Zveze Sonček, ki skrbi za osebe s cerebralno paralizo in drugimi invalidnostmi, je predstavila strokovna sodelavka in učiteljica na OŠV Ankaran Daša Goričan Krstić, ki ima tudi sama za seboj 12 let dela v Zvezi Sonček.