Pojdite na vsebino

Informacije glede ukrajinskih beguncev

V pomoč beguncem je Občina Ankaran pripravila letak v slovenščini in ukrajinščini, ki povzema glavne informacije glede njihovih možnosti in pravic ter jim zagotavlja informacije glede ureditve statusa začasne zaščite. Za informiranje občanov pa je pripravljena brošura »Begunci v Ankaranu«.

Nastanitveni center Debeli rtič (Foto: Občina Ankaran)

Ob prihodu ukrajinskih beguncev v Slovenijo je na Debelem rtiču zaživel nastanitveni center za begunce, kjer je trenutno nastanjenih 95 oseb, nekaj oseb pa je nastanjenih pri zasebnikih, prijateljih in sorodnikih. Ob tem so se številni občani obrnili na Občino in ponudili pomoč osebam in otrokom v nastanitvenem centru DR ter se zanimali glede možnosti pomoči svojcem in prijateljem, ki so jim sami ponudili začasno bivališče na svojem domu. Veliko je bilo tudi vprašanj, kam napotiti begunce, ki jih morebiti kontaktirajo. 

V pomoč beguncem, ki so se zatekli (in se občasno še zatekajo) na Občino Ankaran, smo pripravili letak v slovenščini in ukrajinščini, ki povzema glavne informacije glede njihovih možnosti in pravic ter jim zagotavlja informacije glede ureditve statusa začasne zaščite. Za informiranje občanov pa je pripravljena brošura »Begunci v Ankaranu«, v kateri so prav tako zbrane vse informacije glede statusa in pravic ter možnosti ukrajinskih beguncev, v slovenskem in italijanskem jeziku. 

Ukrajinski otroci so te dni prvič vstopili tudi v OŠV Ankaran, ki jih je toplo sprejela. Želimo si, da bi se otroci kot tudi njihovi svojci in ostali begunci v Ankaranu počutili prijetno, varno in sprejeto. 

Več informacij je v letaku (slovenska verzija, ukrajinska verzija) in publikaciji "Begunci v Ankaranu".