Pojdite na vsebino

Krajinski park Debeli rtič s trajnostnim znakom Inheritura

049645ankaranizzrakafoto-jaka-ivančič31052019
Debeli rtič (foto: Jaka Ivančič)

Projektni odbor INHERIT je med trinajstimi sredozemskimi naravnimi območji trajnostni znak INHERITURA podelil tudi Krajinskemu parku Debeli rtič. Pobuda s skupnimi turističnimi potmi združuje naravne parke, ki se zavzemajo za vrednotenje naravne in kulturne dediščine in razvoj trajnostnega turizma

Projekt INHERIT zajema obalna območja trinajstih držav partneric na severni obali bazena Sredozemskega morja: Albanije, Bosne in Hercegovine, Cipra, Črne gore, Gibraltarja, Grčije, Francije, Hrvaške, Italije, Malte, Portugalske, Slovenije in Španije. Njegovo osnovno poslanstvo je trajnostno varovati in vrednotiti obalno in pomorsko naravno dediščino Sredozemlja, sofinanciran pa je iz programa sodelovanja Interreg Mediteran.

Debeli rtič je bil tokrat edini slovenski kandidat, izbran skupaj s štirimi hrvaškimi, po dvema francoskima, malteškima in grškima ter po enim italijanskim in španskim območjem. 

»Izjemno ponosni smo, da je Krajinski park Debeli rtič, že v tako kratkem času od ustanovitve leta 2018, prejel trajnostni znak Inheritura. Gre za prvo mednarodno priznanje, ki potrjuje in poudarja naš trajnostni pristop k ohranjanju narave, hkrati pa odseva trdno predanost in zavzetost občine za ohranjanje narave, kar je ena ključnih usmeritev Občine Ankaran. Obenem predstavlja tudi potrditev pravilnosti usmeritev načrta upravljanja Krajinskega parka Debeli rtič, ki je v zaključni fazi oblikovanja. Zadovoljstvo, da so začrtane smernice pravilne in da ima naše delo neposredne koristi za naravo in biodiverziteto, nas navdaja tudi z novim zagonom za razvoj krajinskega parka. Ob tem velja poudariti, da je bila že sama prijava za pridobitev tega naziva odlična iztočnica za izboljšave vpeljanega delovanja in ukrepov, ki so bili dodobra prevetreni. Vsak korak priprave na trajnostni znak Inheritura je bil izjemno koristen, pridobitev priznanja pa je naša zaveza za enako usmeritev in delovanje tudi v prihodnje.« je pojasnila podžupanja Občine Ankaran Barbara Švagelj, predstavnica Krajinskega parka Debeli rtič.

Debeli rtič ob oseki (Foto: Jaka Ivančič)

V Sloveniji je aktivnosti projekta INHERIT odlično koordiniral izolski Javni zavod za podjetništvo in razvojne pobude, zato so se dobre novice poleg Ankarana, matične občine Debelega rtiča, najbolj razveselili prav v Izoli. »Poleg krajinskega parka Strunjan je tako Debeli rtič zdaj že druga slovenska destinacija v ugledni družbi, v kateri so tudi   hrvaški Brioni in Mljet, podvodno mesto Pavlopetri-Elafonisos na grškem Peleponezu, parki v južni Franciji, Malti ali sosednji Italiji«, pravi direktor izolskega zavoda Iztok Škerlič. Poleg naravne navezanosti na morje in trajnostnega varovanja okolja morajo nosilci znaka znati »strateško načrtovati, kako upravljati z okoljem, ga sistematično promovirati in s tem izobraževati in ozaveščati javnost«, dodaja Škerlič.

Kot nosilec trajnostnega znaka INHERITURA se bo zdaj Debeli rtič lažje povezoval v večdestinacijske itinerarije, ki jim lahko sledimo vzdolž Sredozemlja in spoznavamo habitate ptic, vinorodna območja, zgodovinska najdišča ali podvodne skrivnosti. Sistem INHERITURA se  je prav zaradi tovrstnih povezav izkazal za eno najbolj izvirnih in daljnosežnih pobud projekta INHERIT. Z njim ne le prepoznajo obalna območja, ki si posebej prizadevajo za varstvo okolja in naravne dediščine, temveč jih naredijo zanimiva za obiskovalce iz celega sveta.

Projekt INHERIT se po dveh uspešnih letih končuje konec aprila 2022 z zaključno konferenco v grškem Mystrasu. Slovenija je partnerstvo v projektu poleg uvrstitve v sistem INHERITURA izkoristila še za en izjemno ambiciozen podvig: izdelan je bil naobsežnejši kataster suhozida na svetu! Na območju od Kopra do Postojne in Tolmina, v skupni površini 3.651 km2, je bilo uspešno popisanih kar 11.725 kilometrov suhozidov. Suhozid je oblikoval slovensko kraško in primorsko pokrajino in skupnostno življenje v njej, od leta 2018 pa je veščina suhozidne gradnje, znanj in tehnik s skupnimi napori osmih držav vpisana na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.

Vir: SZJ, JZP Izola: Krajinski park Debeli rtič med uglednimi destinacijami s trajnostnim znakom Inheritura SZJ.