Pojdite na vsebino

Pet let knjižnice Ankaran in aprilski koktajl prireditev

Knjižnica Ankaran
Knjižnica Ankaran (foto: Občina Ankaran)

V Osrednji knjižnici Srečka Vilharja letos obeležujemo 5. obletnico, odkar smo odprli tudi knjižnico v Ankaranu, ki je občane Občine Ankaran razveselila 24. aprila 2017. V okviru praznovanja pete obletnice v dnevih, ko praznuje tudi knjiga, pripravljamo zanimive prireditve.

Pomoli srca

Maja Pišot Cvikl bo 21. aprila 2022, ob 19. uri, v prostorih osnovne šole Ankaran predstavila svojo drugo pesniško zbirko, ki je sveže izšla v sodelovanju z založniško hišo Libris d. o. o in Osrednjo knjižnico Srečka Vilharja Koper. Pesnico bodo predstavili: Jasna Čebron, ki je zbirko obogatila s spremno besedo, Edelman Jurinčič, izdajatelj in urednik revije Fontana in direktorica založbe Libris d. o. o. Ingrid Celestina.

Naš narod dokaze hrani

Predstavitev knjige Narod naš dokaze hrani, avtorja Antona Mihca-Toneta in urednice Tanje Jakomin bo 22. aprila 2022, ob 19. uri, v knjižnici Ankaran.

Z avtorico se bosta pogovarjala Tina Saražin in Edelman Jurinčič.

Tone Mihec je bil kronist časa, v katerem je živel, in okolja, v katerem je deloval, zato imajo njegova objavljena besedila tudi dokumentarno vrednost. V knjigi je dr. Tanja Jakomin Kocjančič zbrala in uredila podlistke, črtice in humoreske, ki so izhajali v Primorskem dnevniku in Slovenskem Jadranu med leti 1947 in 1955. Knjiga je kronološko razdeljena na pet ciklov. V prvem ciklu opisuje prihod Karnijcev v Kubed, v drugem prvo svetovno vojno in fašizem v Istri, v tretjem odstira razmere v Istri med drugo svetovno vojno, v četrtem ciklu zajeme povojno obdobje v Istri, peti in zadnji cikel pa opisuje življenje Slovencev na Reki.

Odlomke iz knjige bosta brali Valentina Šukljan in Alenka Rižnar, članici 5. Kader iz Ankarana.

Srečanje fontanovcev

Srečanje fontanovcev ob predstavitvi 61/62 številke Fontane bo 26. aprila 2022, ob 18. uri, v Ankaranu. Srečanje bosta vodila Edelman Jurinčič urednik revije in Ingrid Celestina založnica revije.

Na srečanju bodo fontanovci počastili 150 let ustanovitve Društva slovenskih pisateljev in 100 let rojstva pesnika Karla Destovnika Kajuha. V imenu Društva slovenskih pisateljev bo kratko zgodovino predstavil podpredsednik Tone Peršak, svoj pečat dogodku pa bodo zagotovo dodali tudi pisatelji iz zamejstva in Slovenske Istre, ki so leta 1989 brali svoje prispevke v podporo Slovenski demokraciji. Prav tako bo ob dogodku potekala predstavitev knjige Mladinske akcije v Slovenski Istri, ki jo bo predstavila dr. Majda Šavle.

Dogajanje v rezidenci Alojza Kocjančiča v Kubedu

V rezidenci Alojza Kocjančiča v Kubedu se bomo tokrat pogovarjali s Tejo Močnik Vogelnik, raziskovalko otrok in otroštva, v zadnjem obdobju pa je zlasti kulturna ustvarjalka. Predstavitev avtorice bo v dvorani v Kubedu (Kubed 8), v četrtek 21. 4. 2022, ob 19. uri.

Teja Močnik piše eseje in kratke zgodbe. Je avtorica kratkoprozne zbirke Kamni z Marsa, ki je leta 2021 izšla pri založbi LUD Literatura in bila nominirana za najboljši literarni prvenec slovenskega knjižnega sejma.

Dogodke organiziramo v sodelovanju: KUD Skala Kubed, Zavodom za mladino, kulturo in turizem Koper, Krajevno skupnostjo Gračišče in Mestno občino Koper, KUD Faral, revijo Fontana, Librisom d.o.o., Društvom slovenskih pisateljev, Združenjem književnikov Primorske, Skupnostjo Italijanov Ankaran, Kulturnim klubom Koper, 5. Kader Ankaran, Občina Ankaran, Klub brigadirjev Slovenske Istre in Slovenistično društvo Koper.