Pojdite na vsebino

Obeležitev dneva upora proti okupatorju

Ob današnjem državnem prazniku, dnevu upora proti okupatorju, je na Sv. Katarini v organizaciji Združenja antifašistov, borcev za vrednote NOB in veteranov Ankaran potekala proslava ob 83. obletnici ustanovitve OF slovenskega naroda. Dogajanje je v spodnji zapis zajela članica Združenja Neda Zorman.

Katarina – idealen prostor za praznovanja

Prireditveni prostor na Katarini je spet privabil Ankarančane in druge obiskovalce. Med pokončnimi drevesi, le streljaj od morja in rekreativnih površin je organizator, Združenje antifašistov, borcev za vrednote NOB in veteranov Ankaran ob obletnici ustanovitve OF slovenskega naroda 27. aprila, pripravil dostojno spominsko slovesnost ob dnevu upora proti okupatorju.

Program, ki sta ga zasnovali Darinka Vovk in Dana Kavšček, je profesionalno povezal igralec Rok Matek, v njem pa so glasbeni del prireditve nosili vokalna skupina Kresnik iz Sežane pod vodstvom Mirana Žitka in pevski zbor OŠ Ankaran z dirigentom Igorjem Smolnikom, govorni del pa prav tako ankaranski učenci zadnjega triletja pod mentorstvom učiteljice slovenščine Anje Kolar.

Zbrane je prvi pozdravil Jadran Pišot, predsednik Združenja. Sledil je nagovor župana Gregorja Strmčnika, ki je, podprto z lastno izkušnjo, podoživel spomin na čas nekdanje skupne domovine Jugoslavije, prizadevanja za nastanek Slovenije in njeno kasnejšo vključitev v skupnost evropskih narodov. Pri tem je izpostavil težnje in upravičena pričakovanja demokratične javnosti, ki se niso uresničila niti v samostojni Sloveniji niti v širši evropski skupnosti. Nazadnje je navedel tudi primere nasprotovanja posameznikov pri delu občinskega sveta, ki otežujejo uresničevanje programa v naši mladi lokalni skupnosti.

Slavnostni govornik je bil upokojeni ravnatelj, nekdaj tudi tajnik in dolga leta gonilna sila Združenja partizanskih učiteljev Primorske, Darij Dujmovič. Izpostavil je ustanovitev OF kot mobilizacijske sile slovenskega naroda v boju za svobodo, strašljivo moč fašizma nekoč in danes, vojna žarišča v svetu in licemersko vlogo Zahoda, kjer se krvave roke trgovine z orožjem spirajo s humanitarno pomočjo žrtvam vojn. Glavnino svojega govora je posvetil partizanskemu šolstvu na Primorskem, ki je v tem letu tudi v središču pozornosti pri delovanju našega združenja. Šolstvo je bilo v nemogočih razmerah neverjetno dobro organizirano in je z omejenimi sredstvi ob splošni podpori prebivalstva skušalo popraviti neizmerno škodo, ki jo je italijanski fašizem v dvajsetih letih na oblasti prizadejal slovenskemu narodu z jezikovnim genocidom.

Predsednik Jadran Pišot se je vsem sodelujočim pri prireditvi iskreno zahvalil. Posebej je omenil zgledno sodelovanje z OŠV Ankaran, ki je pod vodstvom ravnateljice Željke Adamčič nepogrešljiva pri številnih dogodkih v Ankaranu, ni pa pozabil omeniti niti Elvina Marsiča, po čigar zaslugi smo vse povedano in zapeto dobro slišali.

Da se po slovesnost ne bi prekmalu razšli, so poskrbeli preizkušeni člani Pero Mijatovič, Edi Šuber, Andrej Semenič, Alojz Gec in drugi.

 Neda Zorman, Združenje antifašistov, borcev za vrednote NOB in veteranov Ankaran 

Dan upora proti okupatorju_OF_27-4-2024
Uvodoma sta 𝐩𝐫𝐢𝐬𝐨𝐭𝐧𝐞 𝐩𝐨𝐳𝐝𝐫𝐚𝐯𝐢𝐥𝐚 ž𝐮𝐩𝐚𝐧 𝐆𝐫𝐞𝐠𝐨𝐫 𝐒𝐭𝐫𝐦č𝐧𝐢𝐤 in 𝐩𝐫𝐞𝐝𝐬𝐞𝐝𝐧𝐢𝐤 𝐙𝐁 𝐳𝐚 𝐯𝐫𝐞𝐝𝐧𝐨𝐭𝐞 𝐍𝐎𝐁 𝐀𝐧𝐤𝐚𝐫𝐚𝐧 𝐉𝐚𝐝𝐫𝐚𝐧 𝐏𝐢š𝐨𝐭. 𝐒𝐥𝐚𝐯𝐧𝐨𝐬𝐭𝐧𝐢 𝐠𝐨𝐯𝐨𝐫𝐧𝐢𝐤 𝐃𝐚𝐫𝐢𝐣 𝐃𝐮𝐣𝐦𝐨𝐯𝐢č pa je v svojem govoru izpostavil pomen OF in partizanskega šolstva. 
Dan upora proti okupatorju_2_OF_27-4-2024
Dan upora proti okupatorju_3_OF_27-4-2024

Dan upora proti okupatorju_4_OF_27-4-2024
Dan upora proti okupatorju 27.4.2024_Rok Matek


V kulturnem programu so sodelovali 𝐝𝐫𝐚𝐦𝐬𝐤𝐢 𝐢𝐠𝐫𝐚𝐥𝐞𝐜 𝐑𝐨𝐤 𝐌𝐚𝐭𝐞𝐤, ki je bil tudi povezovalec prireditve, 𝐯𝐨𝐤𝐚𝐥𝐧𝐚 𝐬𝐤𝐮𝐩𝐢𝐧𝐚 𝐊𝐫𝐞𝐬𝐧𝐢𝐤 in 𝐮č𝐞𝐧𝐜𝐢 𝐚𝐧𝐤𝐚𝐫𝐚𝐧𝐬𝐤𝐞 𝐨𝐬𝐧𝐨𝐯𝐧𝐞 š𝐨𝐥𝐞.

Dan upora proti okupatorju_6_OF_27-4-2024


Dan upora proti okupatorju_5_OF_27-4-2024

Dan upora proti okupatorju_7_OF_27-4-2024
Dan upora proti okupatorju_8_OF_27-4-2024

Dan upora proti okupatorju_9_OF_27-4-2024