Pojdite na vsebino

Obisk novorojenčkov občin slovenske Istre

Kot vsako leto doslej, so predstavniki istrskih občin tudi letos obiskali novorojenčke na porodniškem oddelku Splošne bolnišnice Izola ter jih simbolično obdarili. Prvi rojeni deklici v Splošni bolnišnici Izola v letošnjem letu, deklici Juliji pa so štiri občine podarile grafiko.

1. januarja 2023 so novorojenčke obiskali in simbolično obdarili župan Občine Piran Andrej Korenika, podžupanja Občine Izola Nataša Čerin, podžupanja Mestne občine Koper Mateja Hrvatin Kozlovič in podžupanja Občine Ankaran Martina Angelini. (Foto: MOK)

Zadnji je v minulem letu na svet prišel Leonardo iz ankaranske občine, in sicer 30. decembra ob 18. uri, prva v letu 2023 pa se je 1. januarja ob 2.37 rodila Julija iz Mestne občine Koper, ki je tudi prva novorojena deklica v Sloveniji v letošnjem letu.

Prva novorojenka v izolski bolnišnici je bila deklica Julija. (Foto: MOK)

Predstavnike občin slovenske Istre je na oddelku sprejel mag. Boštjan Lovšin, dr. med. specialist ginekologije in porodništva, skupaj z babicami. Povedal je, da so v SBI v letu 2022 našteli 517 porodov, od skupno 525 rojenih otrok je bilo 53 odstotkov dečkov.

Obdaritev novorojenčkov 2023 (Foto: MOK)

Dr. Lovšin je izpostavil pomembno novost - vzpostavitev babiške ambulante, kar pomeni, da bo bodoče mamice, pri katerih poteka nosečnost brez težav, pri pregledih in porodu oskrbela babica. Tako se lahko specialisti ginekologi porodničarji v večji meri posvetijo tistim ženskam, ki imajo pri nosečnosti ali porodu težave oziroma komplikacije. Omenil je tudi pomen predavanj za pripravo na porod in prihod otroka v družino, ki se jih udeležujejo bodoče mamice in očetje, predavatelji pa so babice, pediatri in osebje, ki skrbi za mater in otroka v porodnišnici ter otroka spremlja kasneje v prvih letih življenja.

Župan in podžupanje so osebju SBI zaželeli veliko sreče in uspeha v novem letu, mamicam in novorojenčkom pa veliko srečnih trenutkov, zdravja in vesele rasti.