Pojdite na vsebino

Očistili so morsko dno na kopališču Debeli rtič

Podvodna čistilna 1
Šest potapljačev je v dveh skupinah prečesalo in očistilo morsko dno na območju kopališča Debeli rtič. (Foto: Pela Krašna)

Na kopališču Debeli rtič je bila minuli četrtek v okviru projekta Poseidone, ki je del programa Interreg VI-A Italija-Slovenija 2021-2027, izvedena podvodna čistilna akcija.

V akciji so združili moči naravovarstveni nadzornik Krajinskega parka Debeli rtič in društvo PLK Koper (Športno potapljaško in ribiško društvo Potapljači Luke Koper). Šest potapljačev je v dveh skupinah prečesalo in očistilo morsko dno na območju kopališča Debeli rtič.

Podvodna čistilna 2Foto: Pela Krašna

Bili so nekoliko presenečeni nad tem, da so v morju našli zelo malo odpadkov. Našli so nekaj večjih kosov (bojo, vrv, kovinsko palic), precej kosov ribiške opreme (vrvice, svinčene uteži, umetne vabe) ter nekaj drugih odpadkov, med katerimi jer bila tudi elektronska cigareta, ki spada med nevarne odpadke, saj vsebuje baterijo.

 Podvodna čistilna 3Foto: Jani Turk  Podvodna čistilna 2Foto: Pela Krašna

Pod morsko gladino so potapljače pozdravili trije drobni rumenopegi perjaničarji (Chromodoris luteorosea), dva kodrasta perjaničarja (Hypselodoris picta) in dve navadni sipi (Sepia officinalis).

 Podvodna čistilna 5Kodrasti perjaničar (Hypselodoris picta) (Foto: Jani Turk)