Pojdite na vsebino

Ortopedska bolnišnica Valdoltra je slovesno obeležila svojo 110-letnico delovanja

Proslava 110 obletnice OBV
110 let Ortopedske bolnišnice Valdoltra Foto: Primorske novice

Ob tej priložnosti je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor bolnišnici izročil posebno priznanje, zahvalo predsednika republike Ortopedski bolnišnici Valdoltra za 110 let razvoja zdravstvenih metod in standardov spodbujanja zdravljenja mišično-sklepnih obolenj.

Direktor Ortopedske bolnišnice Valdoltra, osrednje ortopedske bolnišnice v državi, Radoslav Marčan je poudaril, da je Valdoltra danes uspešen, sodoben in svetovno prepoznaven ortopedski center, katerega začetek sega v leto 1909, ko so na pobudo društva prijateljev otrok iz Trsta in ob podpori avstro-ogrskega Rdečega križa zgradili obmorsko okrevališče oz. sanatorij za zdravljenje kostno sklepne tuberkuloze. Bolnišnica je delovala pod Avstro-Ogrsko, Kraljevino Italijo, Svobodnim tržaškim ozemljem in Jugoslavijo ter preživela dve veliki vojni. Kljub temu je ves čas »stajala zvesta svojemu poslanstvu, zahvaljujoč vizionarskim voditeljem, predanim zdravnikom in ostalim sodelavcem". Leta 1947 je Valdoltra postala zvezni inštitut za kostno tuberkulozo v tedanji Jugoslaviji ter se nato leta 1962 preimenovala v ortopedsko bolnišnico, ki se je skozi leta povzpela na raven velikih ortopedskih centrov v svetovnem merilu. Sledilo je leto 2002, ko so vzpostavili lasten register protez, ter nato leta 2011 med prvimi v Sloveniji postali mednarodno akreditirana zdravstvena ustanova. “S ponosom zrem v prihodnost, verjamem, da bo naša bolnišnica še naprej varno zavetje ortopedskim bolnikom, učni in referenčni center v širši regiji in ponos slovenske države,” je zaključil Marčan. 

Ankaranski župan Gregor Strmčnik je v svojem pozdravu izpostavil zdravje, najpomembnejšo vrednoto pri Slovencih, in slovenski javni sistem zdravstva ter lekarniške dejavnosti kot eno izmed boljših v svetu. »Krivično je poslušati medijske obtožbe, da je pri nas na področju zdravstva vse narobe. Temu ni tako,« je povedal in pri tem poudaril, da je Ortopedska bolnišnica Valdoltra s strokovno odličnostjo evropski in svetovni fenomen kakovosti.

Predsednik Pahor je v svojem govoru izpostavil, da je Valdoltra ne le strokovno odlična institucija, ampak ji poseben pečat daje tudi empatija vseh zaposlenih do bolnikov, zaradi česar njen sloves sega onkraj slovenskih meja. Vse to dosega brez poslovne izgube, zato jo je Pahor označil za primer dobre prakse, kako je mogoče tudi znotraj sistema, ki ima svoje težave, dosegati vrhunske strokovne dosežke. Ob čestitki ortopedski bolnišnici je poudaril, da ima osebje vse razloge, da so lahko ponosni na dosežke in da z velikimi ambicijami gledajo v prihodnost. Ob zaključku je Pahor direktorju Marčanu predal posebno priznanje, zahvalo predsednika republike Ortopedski bolnišnici Valdoltra za "110 let razvoja zdravstvenih metod ter standardov s področja zdravljenja mišično-skeletnih obolenj". 

Ob častnem gostu, predsedniku Republike Slovenije Borutu Pahorju, ki je bil tudi častni pokrovitelj slavnostne akademije ob počastitvi 110. obletnice Ortopedske bolnišnice Valdoltra, so se proslave med drugim udeležili tudi minister za zdravje Aleš Šabeder, obalni župani, poslanci Državnega zbora in koprski škof Jurij Bizjak.