Pojdite na vsebino

Praznično druženje na Sv. Katarini

Občinski praznik 24 03
Sv. Katarina se je znova izkazala kot nadvse prijeten prireditveni prostor. (Foto: Jakob Bužan)

Občina Ankaran praznuje 21. junija. Ob poletnem solsticiju in obletnici ustanovitve Krajinskega parka Debeli rtič, enem ključnih dosežkov lokalne skupnosti, smo se že tretje leto praznično družili na Sv. Katarini ter ob tem počastili tudi dan državnosti.

Program osrednje proslave ob občinskem prazniku, ki ga je v svojem sproščenem slogu povezoval Tomaž Klepač, so stkali nastopi Ankarančanov vseh generacij. Prisluhnili smo mešanemu pevskemu zboru Ulka pod vodstvom Mirana Zadnika, s petjem, igranjem in recitacijami pa so se predstavili tudi otroci Osnovne šole in vrtca Ankaran ter otroci iz Italijanske narodne skupnosti Ankaran.

Občinski praznik 24 04Pevski zbor OŠV Ankaran (Foto: Jakob Bužan)

Zbrane je pozdravil župan Gregor Strmčnik, ki je občane spomnil, da je lokalna skupnost še vse kaj drugega kot razvoj gospodarskih dejavnosti in infrastrukture ter da so v minulih letih zlasti dosežki s področja družbenih dejavnosti dvignili kakovost življenja v Ankaranu na visoko raven, kakršne nikoli ne bi mogli doseči, če se ne bi iz lokalne skupnosti preoblikovali v samostojno občino. Na oder je nato povabil častnega govorca, predsednika društva Naredi nekaj za naravo Miho Vivodo

Občinski praznik 24 01Župan Gregor Strmčnik (Foto: Jakob Bužan)

Občinski praznik 24 02Slavnostni govornik Miha Vivoda (Foto: Jakob Bužan)

Kot farmacevt je izpostavil dejstvo, da se je tudi najvišja tehnologija v času potrebe vedno opirala na naravo in njene modrosti, s čimer smo prišli do vrste zdravil, brez katerih danes ne bi mogli živeti. »Ljudje s svojim načinom življenja vnašamo neravnovesje v naravo. A zavedati se moramo, da z  izumiranjem narave izgubljamo zelo vredne rešitve za naše trenutne probleme, kaj šele za vse tiste ko prihajajo,« je opozoril. Vsako najmanjše dejanje v dobrobit narave šteje, zato je pozval: »Živimo v enem najlepših krajev na svetu, poskrbimo zanj. Ko opazimo odpadek, ki leži v naravi, ga poberimo in odnesimo tja, kamor spada.«


Praznično slovesnost je s svojimi nastopi oplemenitila tudi izvrstna glasbenica Lara Baruca, ki je ob spremljavi kitarista Danieleja Morellija občinstvo očarala s skladbami Dan najlepših sanj, Ko hodiš nad oblaki in Ti si se bal. Skupina Faraoni je, sklicujoč se na negotove vremenske razmere, žal tik pred zdajci sporočila, da ne bo nastopila, čeprav se je marsikdo koncerta nadvse veselil. Za prijetno vzdušje je v nadaljevanju poskrbel DJ Ožbej.

Občinski praznik 24 06Lara Baruca in Daniele Morelli (Foto: Jakob Bužan)