Pojdite na vsebino

Proslava ob občinskem prazniku in vstopu v poletje združila vse generacije

opankaran2022-43
Ob praznovanju občinskega praznika Občine Ankaran in dneva državnosti so za glasbeni spektakel poskrbeli Perpetuum Jazzile. Foto: Studio'd Or

V soboto, 18. junija, je bilo na Sv. Katarini živahno kot malokdaj tako. Ankaran je ob občinskem prazniku dobil dnevno sobo na prostem, namenjeno druženju za vse generacije.

Obiskovalce občinske proslave, posvečene občinskemu in državnemu prazniku, so pričakale očiščene in urejene površine; sprehodili so se lahko po novo tlakovanih stezah, urejeni zelenici z razsvetljavo, klopmi in fitnesom na prostem.

Letošnje praznovanje je prvič umeščeno na Sv. Katarino; na območje, ki ga je občina pridobila pred kratkim, in ki bo namenjeno družbenim vsebinam – društvom, občanom, mladini. Sicer je do celostne podobe tega območja še dolga pot, pa vendar Sv. Katarina z novo, ustrezno infrastrukturo, že uresničuje svoj namen. S to proslavo je Občina Ankaran občanom prostor, ki je bil desetletja v zasebni lasti, simbolično predala v uporabo. Obenem so se občani lahko do prireditvenega prostora sprehodili po lesenem mostovžu, ob katerem stojijo nedavno postavljene usmerjevalne in informativne table, ki pričajo o pomenu varovanega območja narave, ki ga je lokalna skupnost uspela zaščititi in ohraniti za prihodnje rodove.

Skrbno pripravljen program prireditve je bil medgeneracijsko obarvan – od vrtčevskih otrok, ki so pogumno kot zbor nastopili na velikem odru, že nastopa vajenih učencev OŠV Ankaran, ki so nastopili z zborom, dramskim krožkom in drugimi recitacijami, častnega govora predstavnika ankaranske mladine – Luke Jurinčiča, glasbenih vložkov mladih iz italijanske narodne skupnosti, do starejših, ki so zapeli v zboru Ulka. Vse to in še več je Ankaran. Kraj, kjer bivata v sožitju dva naroda, vse generacije in se trajnostno razvija z upoštevanjem potreb vseh, ki tukaj živijo in delajo.

Vrtčevski otroci so pogumno stopili na veliki oder. Foto: Studio d'OrNastopili so tudi že bolj izkušeni učenci OŠ Ankaran. Foto: Studio d'OrČastni govor je imel predstavnik ankaranske mladine - mladi pravnik in že nagrajeni režiser ter producent Luka Jurinčič. Foto: Studio d'Or

Zbrane je nagovoril župan Gregor Strmčnik, ki je v svojem govoru spomnil, da Občina Ankaran praznuje občinski praznik na prvi poletni dan, ki je obenem tudi dan, ko je občina sprejela Odlok, s katerim je zaščitila Debeli rtič in ustanovila Krajinski park Debeli rtič. Narava ima svoj glas v Ankaranu, ravno tako kultura in šport. Strmčnik je občane povabil na novo urejeno balinišče, na katerem se bodo družile vse generacije Ankarančanov. Sledila je prava glasbena poslastica -  eno uro trajajoč spektakel s Perpetuum Jazzile, ki so dodobra navdušili obiskovalce. Prijetno druženje ob glasbi pa se je nadaljevalo z Lean Kozlar Luigi band. Otroci so se posladkali z domačim sladoledom, nekateri mladi in mladi po duši pa so se zavrteli po plesišču.

Zbrane je nagovoril župan Gregor Strmčnik. Foto: Studio d'Or

Dober glas seže tudi v deveto vas. Proslavo je v sklopu dogodka »Iz Gorij do Ankarana« dobrodelne akcije Kolesarimo.SKUPAJ, v kateri sodeluje tudi Občina Ankaran, obiskala skupina 80-tih kolesarjev z županom občine Gorje, Petrom Torkarjem in županom občine Log-Dragomer Miranom Stanovnikom ter županjo občine Hrpelje- Kozina Sašo Likavec Svetelšek in podžupanjo MOK Olgo Franca. Zbrana sredstva bodo namenjena gibalno oviranim osebam.

Udeleženci dobrodelnega dogodka "Iz Gorij do Ankarana" so se udeležili tudi prireditve ob občinskem prazniku in dnevu državnosti. Foto: Občina Ankaran.

Proslava ob občinskem in državnem prazniku je tako uvertura v pestro festivalsko dogajanje »Poletje v Ankaranu«, ki bo letos z več kot 40 dogodki občane in obiskovalce kraja navduševalo na Valdoltri in Študentu.

Ankaran je dobil dnevno sobo na prostem. Foto: Studio d'Or

Obisk iz vse Slovenije priča o kakovosti ankaranskih prireditev. Foto: Studio d'Or

Fotogalerija