Pojdite na vsebino

Slovenska bakla do olimpijskih sanj v Ankaranu

Tudi letos je v obdobju pred olimpijskimi igrami v Parizu, ki se začenjajo 26. julija, slovenska bakla obiskala vseh 212 občin v Sloveniji. V Ankaran je bakla prispela po morju, pričakali pa so jo poleg župana Gregorja Strmčnika tudi ankaranski učenci osnovne šole in nekaj športnih društev.

Olimpijska bakla_skupna fotografijaSlovensko baklo so na Sv. Katarini pričakali župan Občine Ankaran Gregor Strmčnik, športna društva ŠD Ankaran, NK Galeb, Kajak-kanu klub Orka ter učenci Osnovne šole Ankaran. 

Skupaj z baklo se širijo vrednote olimpizma in povezujejo ljudje iz vseh koncev države, s tem pa olimpijska zveza Slovenije želi našim športnikom in športnicam, ki bodo v času iger zastopali barve Slovenije, vliti dodano moč in motivacijo še pred otvoritveno slovesnostjo. Svojo pot bakla premaguje na različne načine ter z zanimivimi prevoznimi sredstvi. Na njeni poti jo spremljajo športni navdušenci različnih generacij, vse od vrtčevskih otrok, osnovnošolcev, dijakov, zaposleni, invalidi in športniki s posebnimi potrebami, rekreativni člani slovenske športne družine in stanovalci domov za starejše občane. Med nosilci pa so tudi letos nekdanji vrhunski slovenski športniki in športnice, olimpijci in paralimpijci. Vsakdo izmed sodelujočih tako prispeva svoj kamenček v slovenski olimpijski mozaik vrednot, ki jih poudarja svetovno olimpijsko gibanje.

Slovenska bakla v Ankaranu 7. junija 2024 

V Ankaran je bakla prispela kar po morju, na Sv. Katarino so jo dostavili veslači kajak-kanu kluba Orka, ki so jo predali letošnjemu prejemniku priznanja za razvoj športa in življenjsko delo na področju nogometa Jovu Milinkoviču. V duhu olimpijskih iger so sodelovali tudi ostali ankaranski športniki, ki so z baklo odtekli častni krog: Športno društvo Ankaran, Nogometni klub Galeb, Kajak-kanu klub Orka, vse skupaj pa so glasbeno pospremili učenci osnovne šole Ankaran. Prisotne pa je nagovoril tudi župan občine Ankaran Gregor Strmčnik ter predstavnica Odbojkarskega kluba Ankaran Nataša Mahne. 

Olimpijska bakla_zupan
Olimpijska bakla_Jovo
Olimpijska bakla_SD Ankaran
Olimpijska bakla_NK Galeb
Olimpijska bakla_kajak kanu
Olimpijska bakla_OK Ankaran

Zgodba slovenske bakle

Zgodba slovenske bakle se je začela pisati pred olimpijskimi igrami v Tokiu. Rojena v pepelu in ognju jeklarne v Ravnah na Koroškem pri olimpijskem sponzorju SIJ – Slovenska industrija jekla, bakla v sebi nosi večstoletno jeklarsko tradicijo, obenem pa predstavlja poklon vsem vpetim v njeno izdelavo in vsem slovenskim športnikom in športnicam. V srčici vsakega elementa tli močan simbolizem, kar daje bakli poseben, avtentičen slovenski duh. Ročaj je izdelan iz bukovega lesa, ki simbolizira modrost in samozavest, objema pa ga pet olimpijskih krogov. Le-ti so simbol povezovanja, ene izmed ključnih vrednot Mednarodnega olimpijskega komiteja. Plamenica, oblikovana kot krona in z vgravirano silhueto Triglava, je izdelana iz nerjavečega jekla, ki pa simbolizira trdnost in trajnost. Plamen v kroni bakle širi toploto in svetlobo, simbol upanja.