Pojdite na vsebino

Slovesnost posvečena Marku Sosiču

slovesnostobpraznovanjuslovenskegakulturnegapraznikaankaran3.2.202237photoalesrosa
Slovesnost ob praznovanju slovenskega kulturnega praznika. Foto: Aleš Rosa

Občina Ankaran je letošnjo proslavo ob slovenskem kulturnem prazniku, ki je potekala 3. februarja, posvetila tržaškemu pisatelju, filmskemu in gledališkemu režiserju Marku Sosiču, ki je preminil v minulem letu.

Režija slovesnosti »Skupaj, pred odprtim morjem« ob Dnevu vrnitve Primorske matični domovini v Ankaranu je bila eno izmed njegovih zadnjih del, v katerem je s svojim pretanjenim čutom za besede umetniško povezal pomen vrednot zgodovinskih obdobij, lepote narave in svetel pogled v prihodnost ter s tem pustil v Ankaranu neizbrisan pečat. Odločitev, da se mu lokalna skupnost pokloni s proslavo, je bila zato nekaj povsem samoumevnega.

Nastopili njegovi nekdanji sodelavci in prijatelji

Prireditev so odprli učenci Osnovne šole Ankaran z interpretacijo Sosičevega scenarija televizijske igre Srečka Kosovela »V meni prevrat« in odlomka zbirke misli »Pravica«, ki ji je sledila jazzovska priredba pesmi »Fly Me to the Moon.« V drugem delu pa so ankaranske učenke recitirale odlomek iz Jurinčičeve pesniške zbirke »Tamariske v laguni časa«. Zbrane je nagovorila vodja Oddelka za družbene dejavnosti Občine Ankaran Katja Pišot Maljevac, ki je v svojem govoru tenkočutno upodobila duh današnjega časa in odnos do kulture ter delila nekaj svojih misli o sodelovanju lokalne skupnosti s Sosičem. Sonja Polanc se je s svojim žametnim glasom sprehodila po straneh Sosičevega romana »Kratki roman o snegu in ljubezni« in prostor je oživel z njegovimi mislimi. Kot slavnostna govornica je nastopila dolgoletna skrbnica foruma Tomizza Irena Urbič, ki se je v svojem odločnem govoru dotaknila poklica kulturnika in Sosičevega prispevka k kulturi. Kot zadnji je prireditev glasbeno zaokrožil Drago Mislej Mef, ki je ob tem delil nekaj besed o Sosiču.

Prireditev je zaključila moderatorka Nataša Benčič z mislijo, da smo s to slovesnostjo skupaj prečkali majhen most v spomin na človeka, ki je gradil mostove. Želimo si, da letošnja obeležitev slovenskega kulturnega praznika (p)ostane del mozaika spomina na vsestranskega umetnika, kakršen je bil Sosič. Upamo, da nam je to uspelo.

Dogodek je fotografiral: Aleš Rosa.

Fotogalerija