Pojdite na vsebino

Postavitev skulpture mednarodnega umetnika Maria Lopesa

48a0157-2
Foto: Jadran Rusjan

Občina Ankaran je 3. februar izbrala za obeležitev državnega kulturnega praznika, zato je na ta dan bila tudi slavnostna predstavitev skulpture na zelenici v središču Ankarana.

Skulpturo je v okviru 60. mednarodnega kiparskega simpozija Forma viva Portorož za Občino Ankaran izdelal portugalski umetnik Mario Lopes, potem ko so k jubilejnemu in obenem najstarejšemu delujočemu kiparskemu simpoziju prvič pristopile vse štiri istrske občine. Tema simpozija je bila narava in njena tesna prepletenost s sodobno umetnostjo. Kiparske umetnine bodo krasile javne prostore vseh štirih občin, ne samo Ankarana, kjer ima kultura posebno mesto.

Direktorica Obalnih galerij Piran Mara Ambrožič Verderber in župan Gregor Strmčnik sta slovesno prerezala trak ob skulpturi, protokolarni predstavitvi je sledila še zdravica z etiketo Malvazije Forma viva 60 let. Prisotni so bili še kustosinja obalnih galerij dr. Majda Božeglav Japelj in sodelavci občinske uprave.

»Elementum« za Ankaran

Ankaran krasi iz istrskega kamna izklesana skulptura »Elementum«, visoka 1 m in dolga 2,8 m. Je horizontalne elipsaste oblike, dr. Japljeva pa jo je opisala z naslednjimi besedami: »Iz kompaktne plastičnosti njenega jedra vznikajo bizarni fantazijski izrastki, kar nakazuje na njen organski značaj, simbolično formo, v kateri razbiramo dinamiko rasti in spreminjanja. Je nosilec globlje vsebine fitomorfna ali zoomorfna preobrazba? Umetnik s svojim delom spodbuja sugestije, domneve in asociacije, s čimer pušča gledalcem, malim in velikim, odprto paleto osebnih razlag.«

Foto: Jadran Rusjan