Pojdite na vsebino

Ukrajinski večer v Ankaranu navdušil

Ukrajinski večer 25-8-22 4 (foto: Studio D´Or)
Ukrajinski večer v Valdoltri so popestrili nastopu ukrajinskih prebežnikov, ki so svoj začasni dom našli v Ankaranu(foto: Studio D´Or)

V okviru tradicionalnega festivala Občine Ankaran »Poletje v Ankaranu« je v sredo, 24. 8. 2022, na dan neodvisnosti Ukrajine, na odru plaže Valdoltra potekal UKRAJINSKI VEČER v so-organizaciji zavoda Slovenska filantropija in Občina Ankaran.

Mladi Borys Kalashnikov je na odru predstavil monogolog življenja mladega begunca (Foto: Studio D'Or)

Dogodek kot poklon in izraz spoštovanja narodu, ki je v velikih težavah moral zapustiti domove in ki je v Ankaranu našel svoje zatočišče, je bil za obiskovalce, pa tudi nastopajoče, izjemna izkušnja. Na čudovitem odru ob morju so nastopili glasbeni in govorniški talenti ukrajinskih vojnih pribežnikov iz Harkova, Mariupolja in Irpina, ki so nastanjeni v Ankaranu. Skupaj z lokalno skupnostjo, ki jih je sprejela odprtih rok, so obeležili ukrajinski dan neodvisnosti s predstavitvijo ljudskih in sodobnih pesmi, poezije, plesov in tradicije.

Glasbene in pesniške točke so navdušile gledalce (Foto: Studio D'Or)

Glasbene in pesniške točke so navdušile gledalce, poseben vtis pa je naredil mladi Borys Kalashnikov, ki je s svojim monologom življenja mladega begunca privabil tudi kakšno solzo. 32 ukrajinskih osnovnošolcev, ki obiskujejo Osnovno šolo Ankaran in so bili na dogodek posebej povabljeni, pa sta z vrečkami presenečenja obdarila ankaranski župan Gregor Strmčnik in ravnateljica Osnovne šole in vrtca Željka Adamčič. Borys, ki svoje šolanje jeseni nadaljuje v srednješolskem programu, pa je prejel tudi posebno priznanje ob zaključku osnovne šole v Ankaranu. 

Borys je v Ankaranu zaključil osnovno šolo in jeseni izobraževanje nadaljuje v srednji šoli (foto: Studio D´Or)

Vsem sodelujočim se organizatorji zahvaljujemo za enega najbolj nepozabnih večerov letošnjega poletja. Otrokom pa želimo uspešno nadaljevanje šolanja!