Pojdite na vsebino

Z novo prometno signalizacijo še bliže odpravi težav s tovornjaki

LK nova signalizacija na HC
Nova signalizacija na avtocesti voznike tovornjakov, namenjene v pristanišče, usmerja proti Kopru. (Foto: Dars)

Občina Ankaran že od vzpostavitve novega kamionskega terminala Luke Koper na Serminu opozarja na težave s povečanim tovornim prometom na Jadranski in Železniški cesti in pristojne poziva k ukrepanju. Z novo prometno signalizacijo na hitri cesti in avtocesti si gre obetati izboljšanje razmer.

Po odprtju novega kamionskega terminala smo se v Ankaranu soočili s povečanim tovornim  prometom tako na regionalni cesti R2-406/1407 (tj. Jadranska cesta) kot na Železniški cesti v smeri proti kamionskemu terminalu Luke Koper, kjer sicer velja prepoved prometa za vozila, težja od 3,5 tone. Številni tovornjaki pomotoma zaidejo tudi v center Ankarana. 

Kamion železniška 1Foto: Občina Ankaran

Kamioni železniška 2Foto: Občina Ankaran

Kamioni Ankaran 1Foto: Občina AnkaranKamioni Ankaran 2Foto: Občina Ankaran

Na napačno pot do kamionskega terminala, ki je bil še nekaj mesecev po odprtju brez hišne številke, jih vodi navigacija. Povečan tovorni promet ne predstavlja le nevarnost uničenja državne in občinske infrastrukture, temveč je prinesel poslabšanje kakovosti življenja lokalnega prebivalstva ter prometne varnosti. Ker nadzori strokovnih služb ter sankcioniranje kršiteljev niso prinesli odprave težav, je Občina Ankaran na problematiko večkrat opozorila tako Dars in Direkcijo RS za infrastrukturo kot Luko Koper in policijo ter zahtevala ukrepe. 

Potem ko je Luka Koper pridobila hišno številko za kamionski terminal, so se razmere nekoliko izboljšale, a ne v zadosti meri. Občina Ankaran je na Google naslovila tudi prošnjo za izvzem Železniške ceste iz njihovega navigacijskega sistema, a brez spremembe prometnega režima na Železniški to ni bilo mogoče.

Korak bliže k odpravi težav pa predstavlja nova prometna signalizacija, s katero je Dars te dni opremil tako avtocestni odsek po izvozu iz predora Dekani kot hitro cesto Škofije-Koper. Voznike, ki prihajajo bodisi iz ljubljanske bodisi iz italijanske smeri in so namenjeni v pristanišče, signalizacija jasno usmerja proti Kopru in jih tako odvrača, da bi zašli na zanje neprimerne ankaranske ceste.

Signalizacija nova HC 2Foto: Dars  Signalizacija nova HC 1Foto: Dars

Ustrezno prometno signalizacijo bo na regionalni cesti R2-406/1407 namestila tudi Direkcija RS za infrastrukturo. Skupek že izvedenih in še predvidenih ukrepov bi moral pripeljati do stanja na cestah, ki smo ga bili v Ankaranu vajeni pred otvoritvijo novega kamionskega terminala.