Pojdite na vsebino

Zaščita, reševanje in vojaška mobilnost – DRM2 EX21

Slovenska vojska v mesecu požarne varnosti med 18. in 29. oktobrom organizira mednarodno vojaško vajo Zaščita, reševanje in vojaška mobilnost – DRM2 EX21 (angl. Disaster Relief and Military Mobility).

Osrednja vaja sil Slovenske vojske v letu 2021 je namenjena krepitvi pripravljenosti Slovenske vojske za sodelovanje v sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami v Republiki Sloveniji ter povezovanju na področju zagotavljanja varnosti z državami članicami EU, pridruženimi partnericami, zmogljivostmi Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje ter pomembnimi podjetji na področju mobilnosti in logistike (Luka Koper, DARS, Slovenske železnice).

Vaja DRM EX21 bo potekala tudi na območju Sv. Katarine (foto: MORS)

Več kot 900 sodelujočih iz držav Evropske unije bo na Osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna, v Izobraževanem centru za zaščito in reševanje Republike Slovenije ter v občinah Koper, Ankaran, Postojna, Pivka, Ilirska Bistrica, Vipava, Bloke, Sodražica, Tolmin, Cerkno, Kranj, Ig in Kočevje izvajalo prečiščevanje vode, zaščito in reševanje v gorah in urbanem okolju, detekcijo in uničevanje improviziranih eksplozivnih naprav, gašenje požarov, dekontaminacijo ob razlitju industrijskih toksičnih nevarnih spojin, obrambo na kibernetske napade, mednarodno koordinacijo premikov ter vojaške aktivnosti za zagotavljanje varnosti na ozemlju Republike Slovenije v primeru kriznih razmer.

Na Sv. Katarini bo potekal scenarij potresa, v katerem so bili poškodovani vodovodi in Občina Ankaran ostane brez pitne vode. Slovenska vojska bo s prečiščevanjem in razsoljevanjem zagotovila čisto pitno vodo za občane, ki jo dostavlja Civilna zaščita. 

V Podgorju (občina Koper) bo potekal scenarij dekontaminacije ob razlitju industrijskih toksičnih nevarnih spojin.

Vaja DRM2 EX21 bo tudi na Sv. Katarini (Foto: MORS)V ponedeljek, 25. 10. od 15. do 17. ure in v torek 26. 10. 2021 od 10. do 12. ure, vabimo vso zainteresirano javnost, da se nam pridruži na Sv. Katarini in v Podgorju in si v živo ogleda postopke prečiščevanja oz. razsoljevanja vode in dekontaminacije ob razlitju industrijskih toksičnih nevarnih spojin.

MORS vabi zainteresirano javnost k ogledu vaje. 

Več podrobnosti glede poteka in možnosti ogleda vaje v priponkah: 

 »ZDRUŽENI – ODPORNI – VARNI V EVROPI«