Pojdite na vsebino

Arso za petek izdal rdeče vremensko opozorilo

Arso_alarm_27.10.
Za obalo je od 4. do 11. ure izdano rdeče opozorilo zaradi napovedanega povišanega plimovanja.

Pri Agenciji RS za okolje (Arso) so za petek, 27. oktobra, zaradi napovedanih močnih padavin in vetra za večji del države izdali rdeče vremensko opozorilo.

Rdeče opozorilo pred močnim vetrom je Arso razglasil tudi za tukajšnji, jugozahodni del Slovenije. Veter lahko lokalno povzroča razdejanje, ruva drevesa in prevrača daljnovode. Promet bo lahko ponekod onemogočen. Verjetne bodo daljše prekinitve v oskrbi z električno energijo. Gibanje na prostem bo lahko nevarno in večinoma nemogoče.

Za obalo je hkrati od 4. do 11. ure izdano rdeče opozorilo zaradi napovedanega povišanega plimovanja. Regijski center za obveščanje Koper je sicer zaradi visokega plimovanja morja v Piranu že danes ob 8.24 sprožil sireno javnega alarmiranja z namenom opozorila na nevarnost.

Geološki zavod Slovenije ob tem opozarja, da od danes popoldan vključno do petka zaradi napovedanih povečanih količin padavin in predhodne namočenosti tal obstaja povečana nevarnost za nastanek novih zemeljskih plazov in reaktivacijo zemeljskih plazov, ki so nastali ob nedavni ujmi.

Brane Gregorčič z Arsa je na današnji novinarski konferenci opozoril, da se bodo razmere zaostrile v drugi polovici noči in v petek zjutraj, ko se bo močno okrepil tudi jugozahodni veter, na izpostavljenih legah je pričakovati sunke blizu 100 kilometrov na uro. Hkrati se bodo krepile tudi padavine, nalivi bodo lahko vztrajali tudi nekaj ur. Po Gregorčičevih besedah bo količina padavin v 12 urah vsaj v hribovitih predelih dosegla med 60 in 140 litrov na kvadratni meter.

Območje intenzivnih padavin bo predvsem v predgorju Julijskih Alp ter pasu preko Škofjeloškega hribovja proti Kamniško-Savinjskim Alpam, torej na že prizadetih območjih ob avgustovski vremenski ujmi. 

Bodite pozorni na vremensko dogajanje ter zavarujte sebe in svoje premoženje.